Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕПРИЕМЛИВО Е ДЪРЖАВНА МЕДИЯ ДА ДАВА ДУМАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СТРАНАТА-АГРЕСОР

София, 15 декември 2023 г. – Преди малко посолството на Украйна в България излезе с изявление, в което изразява възмущението си от решението на водещия на предаването “Политически некоректно” по БНР Петър Волгин да даде трибуна на Елеонора Митрофанова, посланик на Русия – страната-агресор.

Според украинското посолство, поканата за участие в предаване на държавната медия на “официално лице на държавата-агресор” е грубо нарушение на професионалните и моралните стандарти в журналистиката.

“Посолството на Украйна изразява огромното си разочарование и дълбоко огорчение от съобщението, че представител на кремълския режим, посланикът на Руската федерация, ще бъде гост на предаването “Политически некоректно” по “БНР”, се казва в изявлението.

Украинското посолство съобщава също, че е получило покана и то да бъде гост на “това дискредитирало се предаване, което подкрепя наративите за руската агресия и хибридната война”.

Украинската страна, обаче, разглежда тази покана като “опит да се прикрият хибридните дейности на водещия, дезинформацията и подмяната на ценностите, злоупотребявайки с независимостта на медиите и свободата на словото”. Според украинските дипломати, “участието на представител на държавата-агресор в национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим”.

От украинското посолство също така заявиха, че няма да приемат поканата за участие в предаването на Волгин, която им е била “любезно” предложена от ръководството на “ДНР”. Защото в случая не става дума за “различна гледна точка” или “алтернативно мнение”.

Посолството на Украйна заявява, че е изпратило официално писмо до Народното събрание и отговорните институции на Република България с молба да се обърнат към всички регулаторни и компетентни органи във връзка с нарушаването на професионалните, моралните и етичните норми от страна на предаването “Политически некоректно” по БНР. Тъй като то “работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация”, се казва в изявлението на украинското посолство, изпратено до редица български медии.(УВести)