Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ПОДКРЕПИХА НАЧАЛОТО НА ПРЕГОВОРИ С УКРАЙНА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

Киев, 15 декември 2023.- Снощи на срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС одобриха препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.

Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. “Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова”, написа той в Twitter (X).

За започването на преговорите е необходимо съгласието на всички лидери на ЕС, включително и на Унгария, която, както знаете, доскоро се противопоставяше на това решение.

Както съобщиха източници на “УВести” от Брюксел, в четвъртък сутринта ключови лидери се опитаха да убедят Виктор Орбан – премиер на Унгария, в необходимостта да подкрепи Украйна. След това унгарският лидер заяви, че не е против присъединяването на Украйна към ЕС, но “не вижда причина” за преговори.

Все още не е известно как Орбан е бил “пречупен” да вдигне блокадата.

Решението на лидерите на ЕС означава, че Европейската комисия ще започне да подготвя техническите аспекти на преговорите за членство с Украйна (т.н. преговорна рамка) без по-нататъшно забавяне. Тя може да бъде одобрена на следващата среща на върха на ЕС през пролетта на 2024 г., ако се признае, че Украйна е изпълнила всички предварителни критерии на Европейската комисия.

Президентът Володимир Зеленский нарече решението на лидерите на ЕС историческо и поздрави всички украинци с това събитие.(УВести)