Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК ТАКА УНГАРИЯ ПУСНА УКРАЙНА В ЕС: ИМАМЕ ИНТЕРЕСНИ ПОДРОБНОСТИ

Киев, 15 декември 2023.- Решението на Виктор Орбан – премиер на Унгария, да напусне залата по време на гласуването за началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз не беше самостоятелно.

Орбан излезе от залата, за да не гласува нито “за”, нито “против” Украйна по време на срещата на върха на Европейския съюз, но това решение не беше взето от него, а беше предложено от германския канцлер Олаф Шолц. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте разказа на журналистите за тази интересна подробност след първия ден от срещата на върха на ЕС снощи, съобщава ВВС.

“Проведохме добри разговори, но към края на дискусията почувствах, че ще бъде трудно да постигнем споразумение, – каза Рюте. – И тогава Шолц предложи на Орбан: мислите ли, че е възможно да вземем решение, без да сте в залата? Според правилата това е възможно. Тогава ще получим единодушно решение просто без присъствието на Унгария. И така, той излезе.”

По-рано Орбан потвърди, че е игнорирал гласуването за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и че не е променил отношението си към това. Той продължава да е на същото мнение: Украйна не е готова за преговори за присъединяване към ЕС, решението за започването им е погрешно и Унгария стои настрана от тях. Унгария, също така, намекна за трудности, които ще създава за Украйна вече в хода на преговорите за присъединяване към ЕС.

Снощи на срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС одобриха препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.(УВести)