Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС САЩ, АКО РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

Киев, 15 декември 2023.- За САЩ е много по-изгодно и по-евтино да помогнат на Украйна с оръжие, отколкото да я оставят да загуби. Това мнение изразиха анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

В доклада се казва, че Русия може да завладее напълно Украйна, ако САЩ и Европа спрат да подкрепят Киев. “Такъв резултат би довел измъчената, но победоносна руска армия чак до границата на НАТО”, казват анализаторите.

По данни на американското разузнаване, украинските отбранителни сили са унищожили почти 90% от руската армия, която започна инвазията през февруари 2022 г. Руснаците, обаче, са успели да компенсират загубите в жива сила и сега изграждат военната си индустрия.

ISW отбелязва, че ако руската армия победи, тя ще има много богат боен опит. Освен това, икономиката на Русия постепенно ще се възстанови, тъй като санкциите неизбежно ще бъдат облекчени. Впоследствие Москва ще възстанови изцяло въоръжените си сили, които ще бъдат модернизирани с нови технологии.

При такъв сценарий експертите отбелязват, че за да възпират и да се защитават от новата руска заплаха, САЩ ще трябва да разположат значителна част от сухопътните си сили в Източна Европа. По-специално, ще бъде необходимо в Европа да се прехвърли голям брой самолети “стелт”, чието производство и поддръжка са много скъпи.

Съобщава се, че САЩ ще трябва да избират между това да поддържат достатъчно самолети в Азия, за да защитят Тайван и да възпрат Русия или да отблъснат нейното нападение против съюзниците. Така че да се помогне на Украйна да си възвърне контрола върху териториите си чрез постоянна военна подкрепа е много по-изгодно и по-евтино, отколкото да се остави Украйна да загуби.

Днес е 660-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 343890 (+1090 за един ден), самолети – 324, хеликоптери – 324, танкове – 5706, ББМ – 10654, артилерийски системи – 8090, средства за ПВО – 605, реактивни системи за залпов огън – 920, автомобили – 10699, дронове – 6226, кораби и катери – 22.(УВести)