Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНЦИТЕ СА ПРОТИВ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ ПРЕД РУСИЯ, НО БРОЯТ ИМ НАМАЛЯВА

на украинци, които са готови на териториални отстъпки пред Русия – от 10% през май до 14% през октомври и до 19% през декември. Съответно, намалява делът на тези, които са против териториалните отстъпки – от 84% през май до 80% през октомври и до 74% през декември.

Това показват данните от допитване, организирано от Киевския международен институт по социология.

Все пак, във всички региони на страната огромно мнозинство от анкетираните – от 68% и 69% в южните и източните райони до 76% и 79% в западните и централните райони, се противопоставя на териториалните отстъпки пред Русия.

Коментар на социолога

Според Антон Грушецкий – заместник-директор на KМИС, след мащабната инвазия в Украйна е имало прилив на оптимизъм за борба, който е бил съпроводен с категорично отношение към териториалните отстъпки. “Естествено беше да се очаква, че колкото по-дълго продължи войната, толкова повече ще наблюдаваме “връщане” на показателите към малко по-ниски нива. За известен период оптимизмът беше подкрепен от ярките победи в Северна Украйна, Харкивска и Херсонска области, но на фона на трудната 2023 г. виждаме низходящи тенденции”, казва той.

Според него, в условията на висока несигурност е трудно да се каже каква ще бъде траекторията в бъдеще – много е възможно готовността за отстъпки да се увеличи леко, но след това да се стабилизира (с превес на тези, които са против всякакви отстъпки).

“В момента с увереност можем да предположим, че позицията на западните партньори и тяхната адекватна подкрепа за Украйна ще бъдат от ключово значение за обществените нагласи”, допълва Грушецкий.

Проучването е проведено в периода 29 ноември – 9 декември 2023 г. сред 1031 респонденти във всички региони с изключение на временно окупираните територии на Крим и Донбас, както и в районите, в които по време на проучването не е имало украинско мобилно покритие.(УВести)

Нашата справка:

Сега Русия контролира 17% от украинската територия, което представлява 100 хил. кв. км, територия, почти равна на територията на България. Към днешна дата украинската армия освободи 50% от окупираната след 24 февруари 2022 г.