Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ ОТ ТЪРГОВИЯТА С АФРИКАНСКО ЗЛАТО

Киев, 14 декември 2023.- От началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна Кремъл е спечелил над $2,5 млрд. от търговия с африканско злато и продължава да го прави с помощта на т.н. ЧВК “Вагнер”.

Това разкрива Blood Gold Report – група, която разследва връзките между западни минни компании, военни режими и руски наемници в Африка.

Установено е, че в Централноафриканската република (ЦАР) подставеното лице на “Вагнер” е получило изключителни права върху мината Ндасима – най-голямата златна мина в страната, в замяна на подкрепа за авторитарния режим.

Наемниците от ЧВК “Вагнер” на фронта край Бахмут

В Судан “руска компания” поема контрола върху голяма петролна рафинерия, което позволява на “Вагнер” да се превърне в доминиращ купувач на суданско необработено злато, като в няколко случая руски военни транспортни самолети изнасят обработеното злато от страната.

В Мали свързаната с “Вагнер” военна хунта, която пое контрола над страната през май 2021 г., печели милиони приходи, като контролира четирите най-големи минни компании – Barrick Gold Corporation, B2Gold, Resolute Mining и Allied Gold Corporation. Нещо повече, по-голямата част от приходите се получават в брой – най-малко $10,8 млн. на месец. А купувачите са дори в западни държави. Например, канадската компания Barrick Gold – най-големият данъкоплатец в страната, е платила $206 млн. на малийската хунта само през първата половина на 2023 г.

В Централноафриканската република и Судан, където свързаните с “Вагнер” организации вече са обект на международни санкции, пратениците на Кремъл разчитат на сложни контрабандни маршрути и тактики на корпоративно задкулисие, за да извличат големи количества кърваво злато от Африка към места като Русия и ОАЕ, където то се смесва с други законни източници на злато и се превръща в пари в брой.

Докладът за “кърваното злато” съдържа и редица препоръки – набор от мерки, които да прекъснат операциите на “Вагнер” и Русия с африканско злато и ще нанесат сериозен финансов удар на Кремъл.

Тези мерки включват:

– разширяване на санкциите, които следва автоматично да се прилагат към всяка страна, която използва услугите на ЧВК “Вагнер”;

– осигуряване на строг контрол върху веригата за доставки, за да се предотврати навлизането на кърваво злато в цивилизования свят;

– налагане на реална отговорност на международните минни компании, които осъществяват бизнес с режими, използващи и финансиращи “Вагнер”;

– обявяване на ЧВК “Вагнер” за терористична организация и ангажиране на Международния наказателен съд да осъди групата наемници;

– задълбочаване на сътрудничеството между съюзниците и международните партньори за преодоляване на пропуските в съществуващата система за санкции;

– увеличаване на подкрепата за африканските демокрации, независимите медии и групите на гражданското общество, пряко или косвено застрашени от “Вагнер” на африканския континент, за да се засили устойчивостта срещу хибридните тактики на тази ЧВК и да се демонстрира сила срещу намесата на Кремъл, четем в доклада на Blood Gold Report.(УВести)