Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА МОЖЕ ДА ОКАЖЕ БЕЗ ПАРИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА РУСИЯ

Киев, 13 декември 2023.- Украинското правителство обмисля различни варианти за финансиране на нуждите на въоръжените си сили, включително и рискови.

Украинските власти могат да прибягнат до девалвация на националната валута, увеличаване на данъчното облагане или връщане към практиката на печатница за пари, ако Западът не продължи да предоставя финансова помощ на Киев. В същото време официалните лица са наясно, че всички тези варианти са свързани с рискове и негативни последици, съобщава Bloomberg.

Девалвацията на украинската валута може да доведе до увеличаване на бюджетните приходи, например, чрез мита. Министерството на финансите се надява, че Националната банка на Украйна ще девалвира гривната, но според министъра на финансите Сергий Марченко това ще има “негативни последици”.

Друга възможност е да се пусне печатница или парично финансиране. Миналата година НБУ емитира почти 400 млрд. гривни ($10,9 млрд.) чрез покупка на държавни облигации. Това помогна на Киев да издържи, докато западните му партньори установят устойчиво финансиране на украинския бюджетен дефицит. Предимството на този вариант, обаче, се отрича от бързото нарастване на инфлацията. Освен това, Международният валутен фонд, който възнамерява да предостави на Украйна $5,3 млрд. под формата на заеми през следващата година, постави ограничения върху подобни транзакции като част от условията си за отпускане на заеми. Според споразумението, в случай на недостиг на външно финансиране Киев се задължава да ограничи паричното финансиране до около 50 млрд. гривни на тримесечие.

“Ако недостигът на външна помощ надхвърли няколко милиарда долара, властите ще имат само един неприятен избор”, заяви Елена Билан – главен икономист в базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital.

Отбелязва се, че през миналата година Киев вече е емитирал допълнителни гривни. НБУ емитира няколкостотин милиарда гривни чрез закупуване на държавни облигации, главно през първите месеци на войната. Това допринесе за повишаване на инфлацията. Украйна обмисля и повишаване на някои данъци и мита.

Сергий Марченко отбеляза, че Киев поддържа активна комуникация с представителите на ЕС и САЩ, като ги информира за нуждите си за следващата бюджетна година. Така през 2024 г. украинското правителство възнамерява да покрие бюджетния дефицит с над $40 млрд. външни средства, но още през ноември министърът призна, че над 2/3 от това финансиране все още не е потвърдено.

По данни на Института за световна икономика в Кил, размерът на новоотпуснатите помощи за Украйна е спаднал до най-ниското си ниво от февруари миналата година насам – с почти 90% от август до октомври в сравнение със същия период на миналата година – и възлиза на 2,11 млрд. евро.(УВести)