Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА И САЩ РАЗРАБОТВАТ НОВА СТРАТЕГИЯ СЛЕД НЕУСПЕШНА КОНТРАОФАНЗИВА

Киев, 13 декември 2023.- Стратегиите за водене на война на САЩ и Украйна се различават. В момента страните разработват нова такава. Вашингтон смята, че Украйна трябва да се съсредоточи върху отбраната, да изгради своите сили и да се подготви за продължителна война. Киев, на своя ред, иска да премине в настъпление, за да постигне по-благоприятни условия за преговори с Русия.

Това съобщава вестник “Ню Йорк Таймс“.

Обмислят се стратегии, които включват удари по окупирания Крим, оръжейните заводи, складовете за оръжие и железопътните линии, за да се “извоюват символични победи”.

Един от бившите украински служители отказва да обсъжда идеите на Киев пред “Ню Йорк Таймс”, но нарича плана “много смел”.

Вестникът отбелязва, че украинските военни и официални лица искат от западните страни милиони артилерийски снаряди от западни складове, които “не съществуват”. САЩ се опитват да подготвят Украйна за това, че размерът на помощта, която получава, може да бъде намален.

“Залогът е огромен. Без нова стратегия и допълнително финансиране американските служители смятат, че Украйна може да загуби войната. Според тях, Украйна ще трябва да се бори, разполагайки с по-ограничен бюджет”, се казва в статията.

САЩ предоставиха огромна военна и икономическа подкрепа на Украйна – над $110 млрд. през последните две години. Сега, обаче, значителен брой републиканци заявяват, че са против по-нататъшна подкрепа за Украйна, а други пък настояват за нова стратегия, преди да гласуват за повече средства.

В публикацията се уточнява, че някои представители на американската армия искат Украйна да следва стратегията “задръж и изгради”, което означава, че тя трябва да се съсредоточи върху задържането на територията, която има, и изграждането на способността си да произвежда оръжия до 2024 г. САЩ смятат, че тази стратегия ще повиши самодостатъчността на Украйна и ще гарантира, че Киев е в състояние да отблъсне всяка нова руска агресия.

От Вашингтон твърдят, че без промяна в стратегията “2024 г. може да заприлича на 1916 г. по време на Първата световна война” (тогава на фронта се получи “равновесие”, като нито една от страните нямала способности за надмощие).

Разминаването във вижданията на украинските и американските генерали усложнява позицията на Украйна във войната с Русия. Киев смята, че основната посока на военните действия е източната част на страната, докато Вашингтон смята, че това е южната.

Украинското командване се опасява, че пробив на юг ще доведе до тежки загуби. В резултат на това Украйна раздели силите си, но “вместо решителен пробив възникна патова ситуация”. Киев смята, че американските очаквания са били нереалистични, особено като се имат предвид възможностите на украинските ВВС, допълва “Ню Йорк Таймс”.(УВести)