Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ СЕ СРЕЩА С КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА, КОЯТО СЕ ГОРДЕЕ С УКРАЙНА

Киев, 13 декември 2023.- Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на среща с президента Володимир Зеленский в САЩ, че се гордее с постигнатото от Украйна при трудни обстоятелства.

“Украйна има отлични резултати. Прогнозираме, че растежът на БВП на Украйна ще достигне 4,5% през тази година. През третото тримесечие сега БВП нарасна с 9,3% в сравнение с третото тримесечие на 2022 г., което е просто невероятно. Инфлацията през ноември рязко спадна до 5,1%, което е мечта за много държави, които не са във война”, заяви Георгиева.

Според президента, деблокирането на гражданското корабоплаване в Черно море от страна на Украйна и функционирането на “зърнения коридор” са оказали допълнително положително въздействие върху икономиката.

По време на срещата страните отбелязаха изпълнението на програмата на Фонда за дългосрочно финансиране на Украйна в размер на $15,6 млрд. Той благодари за решението на Съвета на директорите на МВФ да отпусне пореден транш от $900 млн.. на Украйна.

Освен това, страните обсъдиха възможните начини за външно финансиране на Украйна през 2024 г. и по-нататъшни съвместни стъпки за мобилизиране на финансова подкрепа за страната ни от международните партньори.

Володимир Зеленский и директорът на МВФ засегнаха въпроса за европейската интеграция на Украйна. Президентът заяви, че страната ни е изпълнила всички необходими препоръки.

Страните обмениха мнения и относно необходимостта от разработване на ефективен механизъм за използване на замразените руски активи в полза на Украйна, по-специално като източник на алтернативна бюджетна подкрепа и инвестиции за възстановяване на страната ни. Става дума за над $300 млрд.(УВести)