Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ РАЗГЛЕЖДА ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 13 декември 2023.- Американските и украинските военни вероятно ще търсят нова стратегия, която да започнат да изпълняват в началото на 2024 г., твърди сайтът “Заборона“.

Някои военни анализатори настояват за задържане на контролираната от Украйна територия, окопаване и натрупване на запаси и сили през цялата година.

Възможно е Украйна допълнително да се обърне към алтернативни военни съюзи.

Наред с “германския” и “корейския” сценарий с гаранции за сигурност от страна на НАТО, които Украйна все още не е получила, се разглежда и “финландският” сценарий. Според този вариант Украйна ще трябва да отстъпи територии и да развива с по-голямо усърдие капацитета за производство на оръжие.

Така, например, бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предлага гаранциите за сигурност на Алианса да се разпространят само върху територията на Украйна, контролирана от Киев, както беше в случая със Западна Германия през 1955 г. Джеймс Ставридис, бивш командващ силите на НАТО в Европа, призовава за временно приемане на руската окупация на югоизточната част на страната и за мир в “корейски стил”. Вместо това Европа и Съединените щати трябва да помогнат за изграждането на контролираната от Украйна територия, да развият икономиката и да предоставят железни гаранции за сигурност – например, както, Южна Корея получи статут на специален партньор на САЩ по силата на договора от 1953 г.

“Можем да разгледаме “германски”, “корейски” или дори “финландски” сценарии. Например, на Финландия бяха отнети 10% от територията на страната, така че този вариант също е възможен. Разбира се, това е неприятно, но не е краят на света. При какъвто и да е сценарий, независимо дали става дума за наша победа или за примирие, трябва да започнем процес на максимална милитаризация, така че руснаците да се страхуват да се движат отново”, казва украинският военен експерт Иван Ступак.

Според него, на първо място трябва да разчитаме на собствените си сили и да развиваме отбранителната индустрия. Присъединяването към НАТО също е важно, но Ступак смята, че Алиансът няма да ни приеме веднага след края на войната и се съмнява, че блокът ще може да ни защити като страна – членка.

“Смятам, че НАТО няма да ни защити, то е станало слабо. Но ние сме записали в Конституцията движението към Алианса, така че се движим към него. Нуждаем се от него по отношение на обучението, достъпа до технологии, възможността за закупуване на оборудване и разгръщане на съвместно производство на самолети, оборудване, оръжия и т.н. Разбира се, ние се интересуваме от създаването на алтернативни военни съюзи. Това могат да бъдат Полша, балтийските държави и Обединеното кралство. Зависи от това, кой иска да създаде такъв съюз с нас. Но ние следва да разчитаме само на себе си”, подчертава военният експерт.

Американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която биха могли да започнат да прилагат в началото на 2024 г. Твърди се, че причината е, че продължилата месеци контраофанзива на Украйна не е постигнала целите си, пише The New York Times.

Американците настояват за консервативна стратегия, която да се съсредоточи върху задържането на контролираната от Украйна територия, окопаването и натрупването на запаси и сили през цялата година. Украинската страна, от друга страна, изглежда, иска да премине в настъпление.

“Те трябва да се бият умно и ефективно. Ако Украйна и Западът направят правилните инвестиции в дългосрочна стратегия, тогава Украйна може да си възвърне предимството”, казва Майкъл Кофман – старши сътрудник в програмата “Русия и Евразия” на Фондацията за международен мир “Карнеги”.

Но има и някои признаци на компромис. Високопоставени представители на САЩ заявиха, че са отворени за някои от новите идеи на Украйна. Дълбоките удари на Украйна в Крим тази есен се оказаха смъртоносни за Русия. Американските стратези смятат, че украинците могат да надградят този успех, дори ако по-голямата част от енергията им е насочена към възстановяване на собствените им сили.(УВести)