Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИ УКРАЙНА ЗАМРАЗЕНИТЕ АКТИВИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ?

Киев, 11 декември 2023.- Следващата седмица Европейският съюз може да одобри проектозакон за използването на средствата от замразените поради санкциите руски активи, съобщават западните медии.

Отбелязва се, обаче, че е малко вероятно Украйна да получи парите в близко бъдеще поради колебливата позиция на лидерите на Франция, Германия и Белгия. Според публикациите, проектозаконът ще бъде обявен на 12 декември, т.е., два дни преди срещата на върха на 27-те лидери на ЕС. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси, свързани с материалната и военната помощ за Киев, както и съдбата на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

За възстановяването си Украйна се нуждае поне от $400-500 млрд.

В същото време се уточнява, че разногласията между държавите от ЕС сериозно намаляват шансовете за постигане на споразумение, което да помогне на Украйна във войната с Русия. От германското външно министерство казват, че са запорирани активи на стойност около 28 млрд. евро и още 207 млрд. евро на Банката на Русия.

По-рано Европейският съюз постави под въпрос правилността на предложеното от испанското председателство решение за прехвърляне на замразени руски активи към Украйна за следвоенно възстановяване. Няколко държави от ЕС не подкрепиха предложението, внесено от Испания, за използване на печалбите от замразените руски активи в помощ на Украйна. Според “Politico”, това предложение е било обсъдено от европейски чиновници по време на среща на представители на ЕС. Според испанските оценки, печалбата от резервите на Банката на Русия може да достигне 17 млрд. евро до 2027 г.

Няколко посланици от 27-те правителства на блока заявиха, че идеята, разработена от испанското председателство на ЕС, няма да даде на украинската икономика спешния тласък, от който се нуждае, и вместо това рискува да подкопае ангажимента на ЕС да подкрепя Киев.

В продължение на няколко в ЕС се търси начини да отключат приходите от активи на стойност около $300 млрд., които са замразени от началото на войната. Но този план предизвика скептицизъм от страна на някои правителства, особено на Франция и Германия, както и на Европейската централна банка.

Украйна се нуждае за възстановяване поне от $400-500 млрд.(УВести)