Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ПРОВЕДОХА РЕДИЦА УСПЕШНИ КОНТРААТАКИ КРАЙ СТЕПОВЕ

Киев, 11 декември 2023.- Предградието на Донецк – Авдийвка, остава най-ожесточеният район на бойни действия на фронтовата линия, дълга над 1000 км. Украинските войски проведоха серия от локални контраатаки край Степове в сектора Авдийвка. За това съобщава министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Според официалните данни, публикувани от Украйна, в някои дни около 40% от всички бойни сблъсъци се падат именно върху сектора Авдиивка.

Руските нападения се характеризират предимно с атаки на пехотата. По-голямата част от тях са извършени от подразделенията на “Щурм-Z”.

Британското разузнаване твърди, че украинските сили са провели редица успешни контраатаки в района на Степово.

“Възможно е украинските части да са провели успешни локални контраатаки, лишавайки руските войски от пълен контрол над село Степово. Именно оттук Русия се опитва да заобиколи Авдийвка и добре защитената от украинците индустриална зона (коксохимически комбинат) и да ги обкръжи” (вж. картата), се казва в доклада.

Руските окупатори са засилили бойните действия в района на Авдиивка още в началото на октомври. Тази офанзива се смята за най-мащабната от 2014 г. насам. Според украинското командване, руските загуби в Авдиивка са по-големи, отколкото в Бахмут, щурмуван девет месеца и тотално разрушен. По предварителни данни, окупаторите са загубили там над 10 хил. войници.

Днес е 656-я ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна. През изминалото денонощие е имало 98 бойни сблъсъци. В сектора на Авдиивка украинските защитници продължават да задържат врага. Нашите войници удържат отбраната, нанасяйки значителни загуби на врага.

През изминалото денонощие украинските отбранителни сили успешно отблъснаха окупаторите и в други сектори в Донецка област – в районите на Новобахмутивка, Степове, южно от Северно и Тоненке, Первомайске, общо е имало 49 вражески атаки.

Днес е 656-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 339850 (+1030 за един ден), самолети – 324, хеликоптери – 324, танкове – 5655, ББМ – 10560, артилерийски системи – 8070, средства за ПВО – 605, реактивни системи за залпов огън – 919, автомобили – 10636, дронове – 6154, кораби и катери – 22.(УВести)