Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВРАГЪТ СЕ СТРЕМИ ДА ПОЕМЕ ИНИЦИАТИВАТА НА БОЙНОТО ПОЛЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ

Киев, 10 декември 2023.- Руските нашественици са засилили настъплението си в няколко части на фронтовата линия въпреки трудните метеорологични условия. Те се стремят да изземат и задържат инициативата до президентските избори в Русия през март 2024 г., в които за пореден път ще участва и Путин.

Това пишат от Института за изследване на войната (ISW).

“Понастоящем руските войски провеждат настъпателни операции по по-голямата част от фронтовата линия в Украйна, особено по границата на Харкивска и Луганска област, близо до Бахмут и в посока Авдиивка. Те също така провеждат непрекъснати наземни атаки в западната част на Запорожка област”, се казва в доклада.

Анализаторите отбелязват, че този темп на бойните действия в Украйна като цяло отговаря на оценката на ISW, че руските войски се опитват да си върнат инициативата на бойното поле поне от средата на ноември 2023 г.

“Официалните изявления на украинските военни сочат, че руснаците са успели да изземат инициативата на границата на Харкивска и Луганска област, в района на Бахмут и по оста Авдиивка-Донецк, докато украинските сили запазват инициативата в ключови райони на юг, за което свидетелстват продължаващите украински контраатаки в западната част на Запорожка област и стабилното украинско присъствие на източния бряг на река Днепър Херсонска област”, добавя ISW.

Фактът, че окупаторите се опитаха да изземат инициативата и да проведат настъпателни операции в началото до средата на ноември 2023 г., при най-трудните метеорологични условия, вместо да изчакат силните студове, показва, че те са подложени на натиск.

Заслужава да се отбележи, че руските сили са положили целенасочени усилия да си върнат инициативата на бойното поле при най-трудните метеорологични условия, което потвърждава предишната оценка на ISW, че лошото време може да забави, но не и да спре бойните операции.

Напоследък руската армия претърпява огромни загуби, но въпреки всичко до март 2024 г. трябва да покаже успехи

Днес е 655-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 338820 (+700 за един ден), самолети – 324, хеликоптери – 324, танкове – 5636, ББМ – 10529, артилерийски системи – 8064, средства за ПВО – 605, реактивни системи за залпов огън – 919, автомобили – 10623, дронове – 6136, кораби и катери – 22.(УВести)