Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БИВШИЯТ КОМАНДИР НА “АЙДАР” ОБЯСНИ, ЗАЩО ОФАНЗИВАТА НЕ Е ПРОТЕКЛА ПО ПЛАН

Киев, 20 декември 2023.- Контраофанзивата на Украйна не протече по плана, обявен от военното командване през септември миналата година. Това мнение изрази Евген Дикий – политически и военен анализатор, ветеран от войната и бивш командир на рота в батальон “Айдар”, в интервю за TSN.UA.

Според военния експерт, основната причина контраофанзивата да не протече по план е закъснялата и недостатъчна доставка на оръжие от партньорите.

“От това, което поискахме през септември, получихме 1/3 и то едва през септември 2023 г., т.е., една година по-късно. Американските танкове “Абрамс” са добър пример за това. Те бяха обещани миналата есен, а пристигнаха тази есен. Бих цитирал генерал Бен Ходжес, бившия командващ силите на САЩ в Европа, който изрично заяви, че с ресурсите, които ни бяха предоставени, неговата армия дори не би започнала настъпление”, обясни Дикий.

Но Украйна не само е започнала контраофанзива, тя е напредвала активно през цялото лято и есента. “И в хода на тези битки не е достатъчно, че сме освободили някакви парчета територия, не това е въпросът. Въпросът е, че все пак унищожихме 50% от руските укрепления, които те изграждаха в продължение на девет месеца. И сега сме в средата на втората линия от трите, които те са построили. Да, те не са се срутили, но постепенно се огъват”, заяви бившият командир на “Айдар”.(УВести)