Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

FOREIGN POLICY ПОСОЧВА НАЙ-КРАТКИЯ ПЪТ КЪМ ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА

Киев, 09 декември 2023.- Експерти от списание Foreign Policy смятат, че най-прекият път към победата на Украйна минава през Крим.

Според тях, контраофанзивата на Киев не е отговорила на очакванията на повечето наблюдатели. Западните медии пишат, че в Европа и Съединените щати се разпространява фаталистично мнение за вероятността от поражение на Украйна.

“Ситуацията не изглежда проста. Москва даде ясно да се разбере, че ще се съгласи само с капитулацията на Киев, а дори силната сухопътна съпротива само ще окуражи Кремъл. Единственият начин да убедим руския президент Путин да се откаже от плановете си е да предоставим на Украйна средства за спечелване на истинска битка”, се казва в коментара.

Експертите подчертават, че САЩ трябва да разберат: Русия не е заинтересована от реално прекратяване на военните действия.

“Вече знаем, че Путин разглежда прекратяването на огъня като оръжие за водене на война. Също така е нереалистично да се мисли, че Путин ще се задоволи с контрола върху някаква част окупираните региона на Украйна: Крим, Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, като само над първия от тях той има пълен контрол”, пише Foreign Policy.

Изданието отбелязва, че украинците са убедени в необходимостта да се противопоставят на Русия с въоръжена сила и са постигнали реален напредък в това отношение. Киев все още има сили да се бори.

“Ограниченията на Вашингтон върху използването на западни оръжия от страна на Украйна за нападение на руска територия допълнително ограничиха възможностите на Киев. Както отбеляза един от авторите на тази статия, миналата пролет, преди да започне контранастъплението на Украйна: “Ако контранастъплението на Украйна се забави или дори се провали, това не означава, че подкрепата трябва да бъде прекратена. Напротив, това е моментът да се отчетат грешките, да се поддържа потокът от оръжия и обучение и да се подготви Украйна за следващата фаза на войната”, се казва в коментара.

Експертите по външна политика са убедени, че новата фаза на войната започва именно сега. “В тази нова фаза Западът трябва да обмисли по-смели и по-креативни начини за подкрепа на Украйна. Вместо да търси изходни точки, които не съществуват, той трябва да насочи усилията си към приближаване на Украйна към победата, като се съсредоточи върху Крим. Без освобождаването на Крим Украйна никога няма да бъде сигурна. Окупираната територия е ключов опорен пункт и снабдителна база за руските операции в Южна Украйна. Като първа стъпка Украйна трябва да лиши Русия от свободата да действа от Крим”, заключават анализаторите на списанието.(УВести)

Още по темата:

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КРИМ