Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЧТИ 50% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА ДА ПРОДЪЛЖИ

Киев, 09 декември 2023.- За американски настроения спрямо Украйна може да се разбере от проучване на Pew Research Center.

И така, 47% от американците смятат, че помощта на САЩ за Украйна трябва да остане на същото ниво или дори да се увеличи.

Почти 31% от допитаните смятат, че Вашингтон оказва прекалено голяма помощ на Украйна в борбата й против руската агресия, докато около 50% са на мнение, че помощта е достатъчна (29%) или недостатъчна (18%).

Делът на американците, които мислят, че САЩ оказват твърде голяма подкрепа на Украйна, за съжаление, постоянно се увеличава, особено сред републиканците. Отбелязва се, че 48% от републиканците и прорепубликанско настроените граждани смятат, че САЩ предоставят прекалено голяма помощ на Украйна. През юни те бяха 44%.

Едва 16% от демократите и привържениците на демократите казват, че сегашното ниво на американската помощ е прекомерно. Около 40% смятат, че помощта на САЩ е достатъчна, докато 24% са на мнение, че тя не е достатъчна.

Проучването показва, че партийните различия по отношение на подкрепата за Украйна се задълбочиха. През първите седмици на войната републиканците бяха само с 4% по-склонни от демократите да твърдят, че САЩ предоставят твърде много помощ на Украйна (9% за демократите и 5% за републиканците). Днес републиканците са с 32% по-склонни да твърдят това.

Общественото внимание към руско-украинската война се е променило слабо през последните месеци: 62% от републиканците и 61% от демократите казват, че следят сравнително внимателно новините за това, което става на фронта и около него.(УВести)