Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С ПУТИН РУСИЯ СЕ ВЪРНА КЪМ АГРЕСИВНОТО СИ СЪВЕТСКО МИНАЛО

В руските села непрекъснато се извършват погребения на загинали, но има усещане за участие в нещо велико, в победата над нацизма в Украйна и окончателното уреждане на сметките с гейовете, евреите и колективния Запад

Киев, 09 декември 2023.- Тъй като парите за Украйна са на изчерпване и Конгресът говори много за южната граница на САЩ, не обръща внимание на застрашителните събития вътре в Русия. Ако помощта бъде прекратена и Украйна бъде принудена да приеме победата на Русия, резултатът няма да бъде мир, а подготовка на Москва за нова война.

“Войната в Украйна активира съветското тоталитарно психологическо наследство в Русия, което беше частично спящо, но никога не беше изчезнало. Освободена от ограниченията, наложени от западните връзки, Русия стана по-опасна, отколкото в разгара на Студената война. Милитаризацията е съпроводена с рязко нарастване на националистическия фанатизъм”, пише Дейвид Сътър – американски журналист и автор на книги за разпадането на СССР и постсъветска Русия, в статия за Wall Street Journal, съобщава “Дзеркало тижня“.

Бюджетът за следващите три години, който Владимир Путин вече подписа, увеличава разходите за отбрана с почти 70% през 2024 г. Свързаните с войната индустрии бележат впечатляващ растеж. Но ще бъде трудно да се поддържа този растеж без спад в жизнения стандарт, а всяко намаляване на военните разходи ще доведе до мащабен структурен шок.

В интервю за телевизия “Россия-1” Путин заяви, че 99,9% от руснаците са готови да пожертват живота си за страната. В телевизионно обръщение към учениците на 01 септември – първия учебен ден в Русия, той заяви, че “разбира защо спечелихме Великата отечествена война”, както там наричат Втората световна война.

“Невъзможно е да победиш такъв народ с такава нагласа. Ние бяхме абсолютно непобедими и си останахме непобедими”, каза Путин. Но той не спомена броя на жертвите – 30 млн.

Не брои жертвите и сега, те се увеличават, но Русия празнува. Някога незначителният бюджет за “военно-патриотично възпитание” е драстично увеличен и се използва за постоянни патриотични митинги в училищата и на стадионите. На 30 септември т.г. Путин обявява нов празник – “Ден на обединението” – посветен на анексирането на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област на Украйна през миналата година г. На 22 август руснаците празнуват Деня на знамето, а на 4 ноември – Деня на националното единство, с който се отбелязва пренебрегваното досега освобождение на Русия от полско владичество през 1604 г. Тази година той беше честван в продължение на няколко дни в големите градове.

Инфлацията е взела своето, но руснаците са свикнали сами да отглеждат продуктите си и да ги запазват за зимата. В същото време войната създава нови възможности. Заплатата на войниците, воюващи срещу Украйна, е около $2100, което е почти 14 пъти повече от средната заплата в най-бедните региони на Русия. Когато един войник бъде убит, семейството му получава заплащане от почти $55 000, което за руските стандарти е баснословно богатство.

Историкът Сергей Чернишов описва какво е видял, когато е посетил малкото градче, където живеят родителите му.

“Десетки хиляди войници не се върнаха от фронта, но стотици хиляди се върнаха, и то с толкова много милиони рубли, че преди не можехме да си го представим. В руските села непрекъснато се извършват погребения, но има усещане за участие в нещо велико, в победата над нацизма в Украйна и окончателното уреждане на сметките с гейовете, евреите и колективния Запад”, пише той.

За една година наемническата група “Вагнер” набира 49 000 затворници за участие във войната против Украйна. Покойният Евгений Пригожин казва на затворниците: “Нуждаем се от вашите престъпни таланти”. Той подчертавал, че предпочита осъдени, които са извършили повече от едно убийство. Новобранците са били използвани като “пушечно месо”. Но тези, които оцелявали, се връщали като герои в общностите, които преди това тероризирали. Според руската служба на ВВС, бившите бойци на “Вагнер” са заподозрени в поне 20 тежки престъпления, извършени след завръщането им, включително изнасилвания и убийства. Действителният брой вероятно е много по-висок, тъй като за много престъпления не се съобщава.

Междувременно историята се пренаписва. Русия е представяна като обсадена крепост, която защитава не само себе си, но и цялата цивилизация. В новите учебници за средните училища се твърди, че руските войски, нахлули в Украйна, са намерили доказателства за масови убийства на цивилни, че САЩ и други западни държави използват Украйна като “юмрук”, насочен към Русия, и че Западът е обсебен от идеята да дестабилизира Русия.

Втората световна война. Всеки красноармеец е имал право от превзетите територии да изпрати у дома по един колет месечно

Военното обучение се въвежда в училищата още в детската градина. Обучението включва развитие при децата умение да убиват “врагове” с оръжие. Сутрешните ритуали в началните училища се съпровождат с патриотични беседи с войници, които са се завърнали от фронта, и откриване на паметни плочи на загиналите.

В същото време се унищожават спомени за истинската история на Русия. От май насам са изчезнали десетки паметни плочи, обозначаващи местата на пребиваване на хора, убити по време на сталинските чистки през 30-те години на миналия век. Най-малко 18 паметника на жертви на съветските репресии уж са откраднати или поругани. В град Велики Луки частната фондация “Руски витяз” откри 8-метров паметник на Йосиф Сталин, като настоя, че статуята е важна, защото Русия води “истинска вътрешна война”.

В сегашните руски учебници пише, че Сталин (1879-1953) е бил най-успешен “мениджър” в историята на СССР и нищо не се споменава за милиони жертви на режима му

Превръщането на Русия във военна машина предвещава бъдещ конфликт в случай на мирно споразумение с Украйна. Москва няма да спазва никакви споразумения. През 1997 г. Русия подписа мирен договор с Чечения. Две години по-късно в руски градове бяха взривени четири жилищни сгради, а Русия започна ново нахлуване в Чечения. Всички доказателства сочат, че къщите не са взривени от чеченците, а от ФСБ като част от операция за идването на Путин на власт.

“Може би още по-важно е, че Русия търси всеки знак, че Западът е готов да отстъпи от принципите си. В тази връзка говоренето в Конгреса за нежелание да се подкрепи “вечната война” е не само срамно, но и опасно”, пише авторът.

В едно телевизионно предаване пропагандистът Сергей Мардан заяви, че анексирането на украинските региони е началото на пътя на Русия към възстановяване на нейната империя. Той заяви, че страната е загубила целта си след разпадането на Съветския съюз, но тази цел се възражда с началото на войната против Украйна. Това, според него, е “нещо прекрасно и нещо ужасно”.

Позицията на Русия в света се определя от личните интереси на нейните управници. Във военно време те превърнаха националния фанатизъм в ключ към запазване на властта.

“Една руска победа ще засили психологията на войната, която е обхванала населението и не може да бъде изоставена, без да застраши самите лидери. Ако им бъде позволено да спечелят в Украйна, те ще защитят позициите си, като търсят нови завоевания, а това ще представлява мащабна и дългосрочна заплаха за сигурността на Запада”, предупреждава Дейвид Сътър.