Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

DRAGON CAPITAL ЗА ЗАПЛАХИТЕ ОТ НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПАДНАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Киев, 08 декември 2023.- Анализаторите на финансовата компания Dragon Capital направиха оценка на заплахите в случай на евентуално намаляване на международната помощ за Украйна през 2024 г.

Според анализаторите, ако украинското правителство получи по-малко външно финансиране, отколкото очаква, то ще бъде принудено да предприеме контрапродуктивни и рискови мерки в областта на икономическата политика. Те включват:

– монетизация на бюджетния дефицит;

– увеличаване на данъчната тежест;

– девалвация на гривнята.

Експертите смятат, че Националната банка на Украйна (НБУ) ще реагира на намаляването на чуждестранната помощ и спада на валутните резерви, като повиши курса на долара и сконтовия процент.

Dragon Capital отбелязва, че Киев все още разчита на помощта. “Като се имат предвид всички рискове, очакваме международните партньори да одобрят нови пакети за икономическа подкрепа на Украйна и да предоставят обещавани $40 млрд. пряко бюджетно финансиране през 2024 г., въпреки че не е изключено забавяне на отпускането на средствата в началото на следващата година”, се казва в прогнозата.

Най-голямата финансова помощ – 18 млрд. евро, се очаква да дойде от Европейския съюз като част от нов четиригодишен пакет за подкрепа в размер на 50 млрд. евро, $12 млрд. грантове от САЩ, $5,4 млрд. заеми от Международния валутен фонд и $4 млрд. от други държави.(УВести)

Още по темата:

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИЕ БЮДЖЕТ-2024, ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ ОТИВА ЗА ОТБРАНАТА

ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА УКРАЙНА МАЛКО НАМАЛЯВАТ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН МЕСЕЦ

ЗАПАДНАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Е СПАДНАЛА ДО НАЙ-НИСКОТО НИВО ОТ ЯНУАРИ 2022