Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪДЕЩИЯТ ПОЛСКИ ПРЕМИЕР ТУСК ОБЕЩА НЕЗАБАВНО ДА ОТВОРИ ГРАНИЦАТА С УКРАЙНА

Киев, 08 декември 2013.- Доналд Туск – лидерът на най-голямата коалиция в новоизбрания полски парламент, който се очаква да оглави правителството на страната, обяви намерението си да разреши проблемните въпроси в отношенията с Украйна.

Туск разкритикува действията на сегашното правителство на Матеуш Моравецки и заяви, че незабавно ще започне да решава проблеми, свързани с блокирането на TIR трафик по границата с Украйна, съобщава “Гласът на Америка“.

Пан Туск казва, че ще действа в интерес на полските превозвачи, но ще се стреми да реши проблемите така, че почти двумесечната блокада на границата да бъде вдигната, защото нанася икономическа вреда на Украйна и определени дефицити на фронта. Той също така заяви, че се надява за нов кабинет да се гласува във вторник, 12 декември, след това да положи клетва в сряда, за да може да участва в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел на следващия ден.

Очаква се на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември да бъдат разгледани, наред с други теми, ключови въпроси като възможността за започване на преговори за членство на Украйна, както и четиригодишната европейска програма за помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Доналд Туск сподели, че едва ли може да повлияе на унгарския премиер Виктор Орбан, който заплашва да гласува против отпускането на помощ за Украйна и започването на преговори за присъединяването й към Европейския съюз преди декемврийската среща на върха на ЕС.(УВести)

Нашата справка:

На 15 октомври 2023 г. в Полша се проведоха парламентарни избори – за Сенат (горна камара) и Сейм (долна камара).

Според резултатите от изборите за Сейм, управляващата партия “Право и справедливост” (ПІС) печели 35,4% от гласовете; опозиционният блок “Гражданска коалиция” – 30,7%; коалицията “Трети път” – 14,4%; Новата лява партия “Нова левица” – 8,6%; Конфедерацията на свободата и независимостта – 7,2%.

Според резултатите от изборите за Сенат 34,8% от гласовете са отишли за партията “Право и справедливост”; 28,9% – за Гражданската коалиция; 11,5% – за “Трети път”; 6,7% – за Конфедерацията на свободата и независимостта; и 5,3% – за партията “Нова левица”. Избирателната активност на тазгодишните избори беше рекордно висока – 73%.

Матеуш Моравецки – все още премиер на Полша от “ПИС”, не се противопостави на блокадата на границата с Украйна и поиска от Европейската комисия да възстанови системата за разрешителни (а не транспортен безвиз) за украинските автомобилни превозвачи, за което настояват протестиращите, организирани от проруската Конфедерация на свободата и независимост.

Моравецки с голяма вероятност ще загуби поста си. Въпреки изборната победа на неговата партия “ПИС”, тя не може сама да сформира коалиция. В същото време най-големата опозиционна партия “Гражданска коалиция” вече създаде парламентарна коалиции и представи своята програма. Доналд Туск е сочен за премиер.