Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЗАСИЛВА АТАКИТЕ ПРОТИВ АВДИИВКА. КРАЙНИЯТ СРОК Е СЛЕД ЕДНА СЕДМИЦА

В района са съсредоточени около 40 хил. руски войници, украинският гарнизон наброява само 8 хил.

Киев, 07 декември 2023.- През тази седмица атаките срещу Авдиивка – предградие на Донецк, се засилиха рязко. Според говорителя на Съвместния пресцентър на Таврическите отбранителни сили Олександър Ступун, след затишие поради лошото време броят на артилерийските обстрели и въздушните удари се е увеличил приблизително двойно. Освен това, вражеската пехота отново беше активна в този район.

Битката за Авдиивка остава ключова битка през есента и зимата на 2023 г. За руснаците това е възможност да приключат годината с победа, като превземат градчето. И докато преди това те щурмуваха предимно южната промишлена зона, сега натискат на север край село Степове и местния коксохимически завод.

Руската пропаганда твърди за постижения в индустриалната зона на този завод, но 47-а отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна отрича това. Врагът постоянно щурмува предприятието, но всички опити за настъпление са неуспешни. За руснаците този завод има “свещено” значение, точно както навремето мариуполският “Азовстал”. Заводът е обстрелван с различни оръжия, там често избухват пожари, а понякога руснаците достигат до оградата, но се оттеглят под ответен огън.

Най-тежко е положението на север от Авдиивка. От няколко дни руснаците атакуват по посока на селата Новокалинове и Степове. Тактическото значение на последното беше обяснено от Виталий Барабаш – началник на военната администрация на града. Според него, селото покрива главните пътища за снабдяване, така че всяко настъпление по същество е заплаха за обкръжението на Авдиивския гарнизон, съобща “РБК-Украйна“.

Трябва да се отбележи, че на километър и половина южно от Степово се намира територията на коксохимическия завод, който руснаците безуспешно щурмуват вече повече от месец. Клинът между селото и завода е не по-малко опасен. Успехът ще им позволи не само да се приближат до Орливка, която е на около три километра, но и реално да започнат да обграждат завода от север. Последните новини от района, обаче, са предпазливо оптимистични.

“Бяха положени много сериозни усилия за стабилизиране от наша страна. Сега в Степово няма никакъв враг, (селото – бел. ред.) е под пълния контрол на Въоръжените сили на Украйна”, заяви Барабаш.

Въпреки това, ситуацията е застрашителна. Тясното място на украинската логистика се намира в четириъгълника Тоненке, Северне, Ласточкине и Орливка, който е от ключово значение за района на отбраната на Авдиивка, заяви координаторът на групата “Информационна съпротива” Костянтин Машовец. Що се отнася до настъплението от юг, врагът все още не може да се закрепи в индустриалната зона и да достигне до частния сектор.

“Опитват се да навлязат челно в промишлената зона по протежение на Ясинувата улица, напреднали са с 400 метра. Идват и откъм квартал “Виноградники”, но безуспешно.

Според украинския експерт Олексий Гетман, окупаторите бързат да постигнат поне някакъв успех на фронта до средата на декември. Очевидно приоритет е Авдиивка, тъй като в района са съсредоточени около 40 000 руски войници.

В района на Авдиивка 8 хил. украински войници противостоят на 40 хил. руска групировка

“Това е около пет пъти повече от нашия гарнизон. Защо има такъв краен срок? Точно тогава Владимир Путин трябва да обяви, че ще се кандидатира за президент, въпреки че всички знаем кой ще бъде избран. Това ще стане 90 дни преди изборите, които трябва да се проведат на 15 или 17 март. Той се нуждае от положителни новини от фронтовата линия, така че руснаците ще се опитат да постигнат успех в Авдиивка, без да щадят личния си състав”, казва Олексий Гетман.

Силите за отбрана правят всичко възможно при сегашните обстоятелства. Основната задача е да се унищожа врагът, а загубите му вече са най-високите от началото на пълномащабната инвазия: повече от хиляда души на ден, което, всъщност, по един батальон, и това са значителни загуби дори за руската армия.

Авдиивка е подложена на атака от 10 октомври. В първата вълна колони от бронирани машини беше разгромена. При втората врагът се опита да настъпи на по-малки колони от няколко посоки едновременно. При третата той се съсредоточи върху атаките на пехотата. Възможно е веднага щом времето стане по-благоприятно, бронираните машини отново да бъдат масово използвани.

Днес е 652-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 336230 (+1120 за един ден), самолети – 324, хеликоптери – 324, танкове – 5618, ББМ – 10482, артилерийски системи – 8045, средства за ПВО – 605, реактивни системи за залпов огън – 919, автомобили – 10561, дронове – 6116, кораби – 22.(УВести)

Нашата справка:

Общи загуби (убити и ранени) на руснаците само на Таврийското направление – край Авдиивка, Бахмут, Мариупол и Вугледар, за два (октомври и ноември) месеца ожесточени боеве: почти 20 хил. жива сила, осем самолета Су-25, над 600 единици различна техника.