Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДНАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Е СПАДНАЛА ДО НАЙ-НИСКОТО НИВО ОТ ЯНУАРИ 2022

Киев, 07 декември 2023.- Динамиката на подкрепата за Украйна от западните партньори се забави: помощта от партньорите падна до най-ниското ниво от януари 2022 г.

Това показват данните на Ukraine Support Tracker, чиито автори са учени от Университета за световна икономика в Кил, съобщава “Цензор.Нет”.

В доклада се казва, че между август и края на октомври 2023 г. размерът на новата помощ рязко е спаднал.

Цената на новите пакети от помощ възлиза на 2,11 млрд. евро, което е с 87% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. Освен това, този показател е най-ниският от януари 2022 г.

През последните три месеца само 20 от 42-ма проследени донори са предоставили нови пакети с помощ – това е най-малкият дял активни донори от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

Най-големите “неизпълнени” ангажименти досега се пада върху Европейския съюз, който все още не е одобрил пакет за подкрепа, и помощта от САЩ, която постепенно намалява.

Украйна все повече зависи от няколко големи донори, които продължават да предоставят значителна подкрепа, като Германия, САЩ и скандинавските страни. Като се има предвид несигурността относно по-нататъшната помощ от САЩ, Украйна може само да се надява, че ЕС най-накрая ще приеме своя отдавна обявен пакет за подкрепа от 50 млрд. евро. По-нататъшно забавяне определено ще засили позицията на Путин“, каза Кристоф Требеш – ръководител на екипа на Ukraine Support Tracker и директор на изследователския център на института Кил.

Основната група активни донори са отделни европейски държави – Хърватия, Финландия, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария (не предоставя военна помощ), както и страни от НАТО като Канада и Великобритания.

Освен това, Украйна може да разчита на предварително обещани големи многогодишни програми. Сега те представляват по-голямата част от реално отпуснатата помощ.

По обем на оказаната военна помощ страните от ЕС продължиха да догонват, а вече и изпреварват САЩ.

От общо 25 млрд. евро ангажименти за тежки оръжия (януари 2022 г. – октомври 2023 г.), САЩ представляват 43% от общите разходи, докато всички държави и институции на ЕС заедно дават 47%, като остатъкът идва от различни други донори, включително Великобритания и Канада. През последните три месеца (август, септември, октомври) страните от ЕС са предоставели тежки въоръжения на стойност 780 млн. евро спрямо 500 млн. евро от САЩ.(УВести)