Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД 800 ХИЛЯДИ РУСНАЦИ СА СЕ ПРЕМЕСТИЛИ НЕЗАКОННО В КРИМ СЛЕД 2014-ТА

Киев, 07 ноември 2023.- След март 2014 г, когато Русия окупира Крим,. над 800 хил. руснаци са се заселили там, докато почти 100 хил. украинци са били принудени  да напуснат полуострова.

Тези данни съобщава Украинският хелзинкски съюз за правата на човека (УХСПЧ).

Експертите на съюза казват, че едно от престъпленията на Русия против Украйна е промяната на демографския състав на населението на окупираните територии. А това е нарушение на член 49 от Конвенцията за защита на цивилното население по време на война: “Държавата окупатор няма право да прехвърля или депортира част от своето цивилно население на територията, която окупира“.

Затова масовото преселване на руснаци в Крим и депортирането на украинци от там, вероятно, може да се смята за военно престъпление съгласно член 8 (2) (a) (vii) от Римския статут на Международния наказателен съд и престъпление против човечеството съгласно член 7 (1) (d), отбелязват от УХСПЧ.

Според съюза, в момента руснаците следват идентична политика в териториите, окупирани след пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. Сега, обаче, тази технология не е толкова успешна, колкото в Крим, защото интензивността на военните действия не позволява да се мотивират цивилните руснаци да се преместят масово в окупираните територии. Все пак се наблюдава известно заселване в големите окупирани градове на Украйна, които са разположени сравнително далеч от фронтовата линия и които руснаците могат да смятат за “дълбок тил“, като Мариупол, например, четем в доклада на Украинския хелзинкски съюз за правата на човека.(УВести)

Нашият коментар:

Засега трудно може да се определи, колко украински граждани, включително деца, са били депортиране от окупираните населени места в Русия. Според някои данни, може да се говори за стотици хиляди.