Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИМАМЕ НОВИ ПОЗИЦИИ КРАЙ ХЕРСОН. НО ВСЕ ОЩЕ НЯМАМЕ ГОЛЯМ ПЛАЦДАРМ

Киев, 7 декември 2023 г.- В края на ноември президентът Володимир Зеленски дойде в Херсон за среща с военните, пише “РБК-Украйна“. Бяха обсъдени оперативната обстановка, ходът на военните действия, плановете и по-нататъшните действия на левия (източния) бряг на Днепър.

Операциите на морската пехота тук се провеждат в няколко точки. Един от тях е района на село Кринки, на 18 км западно от окупираната Нова Каховка. Водят се боеве със стрелково оръжие, врагът нанася удари с управляеми авиационни бомби и обсипва брега с артилерийски огън. Предполага се, че нашите части са се опитали да настъпят на юг от Крини, но няма потвърждение. Съобщава се, че руската групировка “Днепър” се увеличава.

Анализатори от Американския институт за изучаване на войната (ISW) пишат, че се водят боеве в селището Билогрудове, на 11 км югозападно от Херсон, като се позовават на геолокационни снимки. И смятат, че нашите сили наскоро са заели позиции в района, като добавят, че остров Билогрудив все още е под контрола на руските войски.

Обстановката е динамична, битките се водят за Билогрудов, по последни данни врагът е провел ротация, каза  експертът Константин Машовец. Засега ясно се виждат малки плацдарми в района на Кринки, северно от Пидстепне и между Антонивските мостове – пътен и железопътен. Според него, нашата задача е да отблъснем руската артилерия, подсигурявайки Херсон и десния бряг. Сивата зона на левия бряг се простира условно от Гола Пристан до Нова Каховка.

Ох, Дніпра, Дніпро…

За съжаление, рано е да се говори за разширяване на плацдармите. Поне засега украинските щурмови групи се движат постоянно, без да фиксират стационарни позиции. Същевременно врагът прехвърли в този район въздушнодесантната дивизия, за да притисне нашия авангард от левия бряг и да предотврати образуването на истинско плацдарм, от който може да тръгне по-мащабното ни настъпление към Крим.

“Докато такъв плацдарм не създаден, ние се опитваме да се закрепим, да водим контрабатарейна битка. Преди да получим стабилен район, трябва да се направи още много. Например, той трябва да се простира покрай Днепър за поне 20 км и в дълбочина 20 км. Докато не получим контрол над квадрата 20х20 км, не може да се говори за някакви понтонни комуникации за прехвърляне на допълнителни сили и предприемане на настъпателни действия. Засега нашите войски непрекъснато се движат по тясна ивица от Гола Пристан до Казашки лагери“, обяснява нашият експерт Олексий Гетман.

Що се отнася до другата част на южната ос – района на Запорожка област – украинските въоръжени сили водят настъпателни действия в посока Мелитопол, но без потвърден успех. Руските войски не спират да се опитват да пробият на юг и запад от Роботине, но всички техни атаки се отблъскват. Същата картина на юг и югоизток от Велика Новосилка (Донецка област) на Бердянския участък.(УВести)