Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО УКРАИНЕЦЪТ Е “ХОХОЛ”, А РУСНАКЪТ – “КАЦАП”

Киев, 07 декември 2023.- Думите “хохол” (за украинеца) и “кацап” (за руснака) не са обидни, защото първоначално не са имали негативна конотация.

Това твърди в интервю за “Главком” филоложката, украинистка, литературен редактор Олга Василиева.

Хохол

“Хохолът е прическа. Запорожките казаците носели хохли, т.е. бретон, “оселедець” (“сельодка”). Хохол определено не е толкова обиден като “кацап”. “Кацап” е тюркска дума, означава “касапин”, “убиец”. Тази дума е дадена на руснаците от казанските татари, пострадали от набезите на главорезите на Иван Грозни“, обясни филоложката.

Както подчертава пани Олга, руснаците нямат причина да се обиждат от думата “кацап”, защото те наистина са били жестоки през цялата си история.

“Цялата история на Русия е убийства, изтезания, агресивни войни и репресии. Беларусите се наричат “​​​​булбаши” – защо да се обиждате от тази дума, ако картофите (булба) наистина са националното ястие на беларусите? Аз съм наполовина белоруска и знам как се е хранела майка ми в детството си: основното ястие бяха картофите. Майка ми, например, обичаше украински боршч много по-малко от “деруни” (картофени тиганици). Така че “хохол“ и “кацап“ не са обида, те са история“, отбеляза филоложката.(УВести)

Опричники – дива войска на Иван IV Грозни