Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРИХОДИТЕ НА РУСИЯ ОТ ИЗНОСА НА ПЕТРОЛ НАДВИШАВАТ ПРЕДВОЕННИТЕ

Киев, 06 декември 2023.- Нетните приходи на Русия от петрол през октомври достигнаха $11,3 млрд. Това е 31% от общия бюджет на страната за този месец, съобщава Bloomberg.

Показателят за приходите на Москва от продажба на петрол за октомври 2023 г. е най-високият показател от май 2022 г. Той надхвърля резултатите от всеки месец през годината преди нахлуването в Украйна.

След като границата на цената на руския морски петрол беше определена на $60 за барел, бизнесът на търговците и корабните компании, които са трудни за проследяване, започна да процъфтява.

“Сенчестите флотилии и алтернативите на западното морско застраховане не са нещо ново. Иран ги използва от години. И когато голям производител като Русия започна да ги използва, те станаха масови“, каза Еди Фишман, старши сътрудник в Центъра за глобални изследвания на Колумбийския университет.

Около 45% от руския петрол е транспортиран през такъв сенчест флот през 2023 г. Вътрешните собственици и собствениците на флот в сянка са транспортирали заедно над 70% от руския петрол през първите девет месеца на 2023 г., което позволява на Москва да поддържа контрол върху износа и постепенно да повишава цените, се казва в доклада.

Според индийските митници, тази година руският петрол е струвал средно $72 за барел, докато стигне до Индия. Това е с $12 по-високо от цените, декларирани на пункта за износ в Русия.

Като се има предвид, че Русия е изнасяла почти 3,5 млн. барела петрол на ден тази година, това означава, че около $11 млрд. отиват в това, което може да се нарече разпределение на доставките, почти всички от които минават през анонимни търговци или неизвестни корабни компании.

Приходите от продажбите на петрол помпат руския бюджет за тази година, ще помпат и за 2024 г., от който 30% или $120 млрд. ще отидат за войната против Украйна.(УВести)

Още по темата:

КОЛКО РУСИЯ И УКРАЙНА ХАРЧАТ ЗА ВОЙНАТА?

РУСИЯ ЗАЛАГА В БЮДЖЕТ-2024 РЕКОРДНИ 30% ВОЕННИ РАЗХОДИ. ТАКА Е БИЛО В КЪСНИЯ СССР