Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУМЕН РАДЕВ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ИЗПРАЩАНЕТО НА БТР-И В ПОМОЩ НА УКРАЙНА

София, 05 декември 2023.- Българският президент Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя на Украйна бронирана транспортна техника, съобщава “Медиапул“.

БМП-1

Радев е един от малко европейски лидери, който заема проруска позиция, а сега спира и военната помощ за Киев.

Става въпрос за около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес, които не се ползват и някои от тях не са в добро техническо състояние.

Очаква се депутатите да прегласуват лесно решението си, но с ветото си Радев дава възможност за нова серия анти-НАТО пропаганда.

Сред мотивите на Радев да върне споразумението между България и Украйна са, че депутатите не са били запознати добре с темата, а БТР-ите може да се ползват от България.

Николай Денков

Премиерът Николай Денков коментира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото. “Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам, – посочи Денков. – Аргументите, които се използват, не са адекватни. Със сигурност народните представители знаеха много добре какво гласуваха, когато беше прието решението за изпращане на тази помощ”.

Денков припомни, че тези БТР-и с десетилетия не са използвани, което доказва, че няма необходимост от тях в България.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също посочи, че ветото ще бъде преодоляно. “Външната политика на България се базира на цел, която е записана в Конституцията и тя е съдействие за установяване на справедлив международен ред“, коментира Желязков.

Според него, народните представители са достатъчно запознати и са взели мотивирано решение.

От “Продължаваме промяната – Демократична България” определиха ветото като “политическо лицемерие”.(УВести)