Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ Е АТАКУВАЛА С ДРОНОВЕ И РАКЕТИ ПРЕЗ НОЩТА, ИМА РАЗРУШЕНИЯ

Киев, 05 декември 2023.- От снощи до сутринта днес руските войски продължиха да атакуват на вълни с дронове-камикадзе и ракети цяла Украйна. Повечето от целите бяха свалени, но имаше и последствия.

Лвив

По време на въздушна тревога, около 4:00 ч. сутринта на 5 декември, врагът атакува инфраструктурен обект в района на Лвов с три дрона. “Ударът предизвика пожар, който беше бързо потушен. Нанесени са незначителни щети. Нямаше жертви или ранени”, заяви Максим Козицкий, ръководител на Лвивската областна военна администрация.

Борова и Чугуив в Харкивска област

Въпреки това, че повечето руски дронове бяха свалени, в Харкивска област вражески “Шахед” нанесе удар по село Борова и град Чугуив.

“В 21:30 ч. в Чугуив два безпилотни летателни апарата удариха три къщи. Един 41-годишен цивилен мъж е получил нараняване от взрив, без да бъде хоспитализиран”, заяви Олег Синегубов, ръководител на Харкивската областна военна администрация.

В Борова от ударите на дрон са пострадали културен център, магазин и частни къщи. Ранени и жертви няма.

Херсон

Врагът е атакувал централната част на града. Има две жертви и един ранен.

Доклад на ПВО

След 20:00 ч. съобщиха за заплаха от руски ударни дронове в Харкивска област. Час по-късно военните уточниха, че край Чугуев е забелязана група вражески “Шахеди”. Освен това, имаше съобщения за група безпилотни летателни апарати, летящи към Миколаивска област, по-специално, към Очаков, и към Винницка и Кировоградска област.

Системите за ПВО свалиха 10 от 17-те руски дрона. Окупаторите ги изстреляха от две посоки – Курска област в Русия и Приморско-Ахтарска област в Русия.

Не само дронове, но и ракети

Около 22:00 ч. заплахата от безпилотни летателни апарати беше допълнена от заплаха от ракети. Предупреждения за това имаше в Днипро, Запорожка, Миколаивска, Херсонска и Кировоградска област. Нашествениците са използвали шест зенитни управляеми ракети С-300. В Очакив е била повредена частна къща. За щастие, няма пострадали.

Освен това, по данни на министъра на вътрешните работи Игор Клименко, окупаторите са нанесли въздушен удар по село Пивничне в Донецка област. Повредени са пет жилищни сгради. Държавната служба за извънредни ситуации е спасила 1 човек. “Град Селидово също е бил подложен на вражески обстрел. В резултат са разрушени пететажна сграда на учебно заведение, 2 частни предприятия и жилищна сграда. Никой не е пострадал”, добави той.(УВести)