Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНА И ПОЛИТИКА. КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА МЕЖДУ ЗЕЛЕНСКИЙ И ЗАЛУЖНИЙ

Киев, 04 декември 2023.- Днес сайтът “Українська правда” публикува статия, в която се обсъжда конфликтът между президента Володимир Зеленски, който е върховен главнокомандващ, и генерал Валерий Залужний, който е главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна.

Президент Володимир Зеленский

По-специално, в статията се споменават предполагаемите амбиции на пан Залужний да направи политическа кариера, въпреки че самият генерал напълно отхвърля тази възможност. “Українська правда” дори се позовава на непубликувани данни от социологическата група “Рейтинг”. Отбелязва се, че в случай на президентски избори Зеленский би получил 47,4% на първия тур, а Залужний – 30,7% (Петро Порошенко – 4,6%). На втория тур обаче разликата между първия и втория ще бъде само 2%, съответно 42% за настоящия президент и 40% за генерала.

Ето защо именно към Залужний бяха адресирани думите на президента в интервю за The Sun, където той предупреждава военните да не се месят в политиката.

генерал Валерий Залужний

Накратко, според “Українська правда” гореспоменатата социология силно притеснявала екипа на Зеленский и дори се появили слухове, че Залужний може да бъде освободен.

Това повдига следния въпрос: кой ще се осмели да замени главнокомандващия? Засега Зеленский разполага единствено с кандидатурата на командващия на сухопътните войски генерал-полковник Олександър Сирский, като една от очевидните възможности, с които разполага.

Но въпреки това, че името на Сирский е свързано с такива успешни операции, като защитата на Киев, битката за Харкив и блестящата контраофанзива в Харкивска област, той има два основни проблема.

генерал Олександър Сирский

Първо, генерал-полковникът не предизвиква адекватен медиен интерес, независимо колко пъти Зеленский лично посещава позициите му на фронта и колко пъти пропрезидентските медии разпространяват публикациите за него. Второ, Сирский не може да се отърве от трудната за армията роля на командир, който не жали войниците, не се съобразява със загубите.

Но основният проблем с това назначение е, че евентуалното повишение на Сирский няма да може да блокира създаването на нова медийна суперзвезда на украинската политика, каквато Залужний неминуемо ще стане в момента на оставката си.

И според събеседниците на “Українська правда”, в обкръжението на Зеленский са наясно с това. Поне значителна част от екипа на президента е категорично против оставката на сегашния главнокомандващ.

Всъщност, за смяната на Залужний трябва да мисли този, който го е назначил – президентът Зеленский.

Преди да направи такова съдбоносна крачка, държавният глава трябва да помисли дали подобно кадрово решение ще премахне основната причина за скорошното влошаване на отношенията му с главнокомандващия на въоръжените сили. Защото става дума за бъдещата стратегия на военните действия. Залужний изложи мнението си по този въпрос в своята статия в The Economist.

Основната идея на тази статия беше една много логична теза: при сегашните обстоятелства Украйна не разполага с ресурси за голяма победа. Най-напред тя трябва да изведе системата за набиране, обучение и оборудване на армията си на качествено ново ниво и да накара партньорите си да направят скок в технологичното осигуряване на въоръжените сили на Украйна.

Всички тези позиции, по един или друг начин, изискват стратегическа пауза за качествен пробив.

Само обединена Украйна с подкрепата на съюзниците си може да победи агресора

Вместо това президентът Зеленский не иска да чуе за “безизходица” или спиране на войната. Неговата логика е също толкова желязна: една пауза ще доведе до замразяване, загуба на интерес от страна на партньорите и намаляване на помощта. Ако сега направим пауза, може да не успеем да излезем от нея.

Може ли оставката на Залужний да разреши този стратегически спор? Не.

Това, което подобна оставка би гарантирала, е загубата на ключовото стратегическо предимство на Украйна пред агресора: загубата на единство между двамата лидери може да се превърне в загуба на вътрешно единство в цялото общество.(УВести)