Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КЛИЧКО УКЛОНЧИВО ОТГОВОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ СИ АМБИЦИИ И РАЗКРИТИКУВА ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 03 декември 2023.- Киевският кмет Виталий Кличко заяви, че би било “глупаво” да мисли за президентските си амбиции сега, когато се решава въпросът за съществуването на Украйна като държава.

Той даде интервю за швейцарското издание “20 Minuten

Володимир Зеленский

“Путин не възприема Украйна като независима държава, това не е тайна. Той казва, че Украйна принадлежи към Руската империя. Ние се борим за своята свобода и независимост, – подчерта кметът. – В същото време нашите политици вече водят окопна война в страна, чието съществуване е несигурно. Това е просто безотговорно. Затова би било глупаво да говоря за политическите си амбиции сега”.

Запитан дали е изненадан от спадащата популярност на президента Володимир Зеленский за разлика от рейтинга на армията, който расте, Кличко отговори: “Не съм изненадан, не!”

“Хората виждат кой е ефективен и кой не. И имаше и има много очаквания. Зеленский плаща за грешките, които допусна”, допълни Кличко.

Виталий Кличко през март 2022 г., когато руската групировка все още беше край Киев

“Хората се питат, защо не бяхме по-добре подготвени за тази война, защо Зеленский до последния момент отричаше, че ще се стигне дотук, или защо руснаците успяха да се доберат до Киев толкова бързо. Освен това, имаше твърде много информация, която не беше вярна. Въпреки всичко президентът днес играе важна роля и ние трябва да го подкрепяме до края на войната. Но в края на тази война всеки политик ще плати за своите успехи или провали”, заяви Виталий Кличко.

Валерий Залужний

Коментирайки изявлението на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, че войната е стигнала до задънена улица, кметът на Киев заяви, че генералът “е казал истината”.

“Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен. Той обясни и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем да излъжем народа си и партньорите си в еуфория. Но не можем да го правим вечно. Някои от нашите политици несправедливо критикуваха Залужний за точните му думи. Аз го подкрепям”, заяви Кличко.

В друго интервю, за Der Spiegel, кметът на Киев заяви, че Украйна се движи към авторитаризъм. “В един момент ще престанем да се различаваме от Русия, където всичко зависи от прищявката на един човек…В момента има само една независима институция, но тя е подложена на огромен натиск – това е местната власт”.

Виталий Кличко на мястото на пореден руски дронов удар

Според кмета на Киев “през първите месеци на войната страната беше без лидер, цареше пълен хаос, а кметовете изиграха ключова роля като лидери на мнение, в защитата на градовете, в помощ на военните”. Но в президентската администрация смятат, че кметовете са “атавизъм”, те просто пречка пред централизацията на властта в страната.

Запитан дали демокрацията в Украйна е под сериозна заплаха, Кличко отговаря след пауза: “Да”.

Според него, обаче, “е почти невъзможно да се превърне Украйна в авторитарна държава просто ей така”, защото украинците са твърде свободолюбиви.

Киевският кмет каза още, че от началото на пълномащабната война не е имал нито една среща или телефонен разговор с президента Володимир Зеленский.(УВести)