Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГРУПА РУСКИ СОЛДАТИ ОТ УПОР РАЗСТРЕЛЯ ДВАМА НАШИ ПЛЕНЕНИ ВОЙНИЦИ

Киев, 03 декември 2023.- Главната прокуратура на Украйна започва разследване на разстрела на невъоръжени военнослужещи от украинските въоръжени сили, станал в Донецка област.

Под процесуалния контрол на Донецката областна прокуратура е започнало досъдебно разследване по наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство (чл.438, ал.2 от Наказателния кодекс на Украйна), съобщават от пресцентъра на Главната прокуратура. Досъдебното разследване се извършва от следователи на Главно управление на Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Вчера, 02 декември 2023 г., в медии беше разпространен видеозапис на стрелба по невъоръжени украински защитници от страна на руски войници. По предварителни данни, това се е станало до един от наблюдателните постове край село Степово, Покровски район, Донецка област.

“На видеото се вижда как група хора в руски униформи стрелят от близко разстояние по двама невъоръжени военнослужещи в униформа на Въоръжените сили на Украйна, които се предават”, се казва в изявлението.

Следователите и прокурорите вече са започнали разследване на инцидента.

Главната прокуратура подчертава, че убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като тежко международно престъпление.(УВести)

Видеото от разстрела, заснето, най-вероятно, от дрон:

Още по темата:

РУСНАЦИТЕ ПУСНАХА ВИДЕОЗАПИС, КАК ОТ УПОР РАЗСТРЕЛВАЛ УКРАИНСКИ ПЛЕННИК