Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е СЕГА “ТЕХЕРАН-43”?

Киев, 03 декември 2023.- На конференцията в Техеран в края на 1943 г. с участието на СССР, Великобритания и САЩ е взето решение за стратегически разгром на нацистка Германия, пише финансовият експерт Олексий Кушч в сайта “Главком“.

Олексий Кушч

Основните условия на “Техеран-43” са:

– откриване на втори фронт и

– ангажимент на съюзниците да не водят отделни преговори с Хитлер.

Именно стратегическият въпрос дали нещо като “Техеран-43” може да се организира в полза на Украйна е въпрос, на който нашето държавно ръководство и ната дипломация трябва да дадат ясен отговор. И въз основа на това да се взимат стратегически решения за войната и мира.

Вместо това имаме огромен дисбаланс между заявените цели и наличните ресурси.

Нека да се опитаме да създадем възможен баланс между целите и ресурсите, защото сегашните войни се печелят от икономическия потенциал на страните.

И така, руският военен бюджет за 2024 г. е $120 млрд., или 6 % от БВП (или над 30% от целия бюджет – б.”УВести”).

Без да има критични последици за икономиката, Русия може да го увеличи до $200 млрд., или 10% от БВП.

Сега да вземем Украйна. Целта за достигане на границите от 1991 г., т.е., пълна деокупация на страната ни, ще изисква от нас да увеличим военните ни разходи през следващите пет години двойно. Това означава общо почти $2 трлн.

Целта за стратегическа отбрана изисква поне 50% от потенциалните разходи на руснаците, т.е. $500 млрд. за петгодишния период.

Вътрешният ни ресурс за военни разходи е до $20 млрд. годишно, или $100 млрд. за пет години.

Дефицитът при вариант “пълната деокупация” е $1,9 трлн. за пет години.

Дефицитът при вариант “стратегическа отбрана” е $400 млрд.

Това е предмет на преговорите с нашите съюзници, на какво можем да разчитаме в тази война: на $1,9 трлн. за пет години, на $400 млрд. за пет години или на $40 млрд. само за още една година, а след това – край.

Защото едно е да кажеш, че “ние сме с Украйна до победата”, а съвсем друго е да подпишеш конкретен пакет от финансови ангажименти поне за пет години.

1943 г. Техеранска конференция – (отляво-надясно): Уинстън Чърчил – премиер на Великобритания, Делано Рузвелт – президент на САЩ, и Йосиф Сталин – премиер и лидер на СССР

Връщаме се към “Техеран 43”. Тази съюзническа конференция става възможна едва след успешните за СССР битки при Сталинград и Курската дъга.

Дали щеше да бъде възможна тази конференция, ако Червената армия не беше успяла да пречупи гръбнака на германската армия и беше затънала в позиционни сражения?

Както е известно, историята не познава условното наклонение.

В допълнение към откриването на втория фронт в Нормандия, Техеранската конференция завършва с ангажимента на участниците да не водят отделни преговори с Германия, тайно един от друг.

Към днешна дата единствено Украйна е поела ангажимент да не преговаря с Русия.

Но няма нито един документ, подписан от нашите съюзници, който да съдържа подобни ангажименти от страна на САЩ, ЕС или Великобритания. А именно – да не преговаряме с Русия, докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и руските войски не бъдат изтеглени от нашите територии. Принципът “нито дума за Украйна без Украйна” не е залегнал в нито едно международно споразумение.

Досега всички ангажименти са само на ниво лични морални задължения.

Но Борис Джонсън вече го няма, Байдън и Шолц ще го последват. А Тръмп, например, може да дойде. Дали той ще спази личните ангажименти на Байдън?

Нашето държавно ръководство и нашата дипломация имат върху какво да поработят.(УВести)