Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВТОРА ГРУПА УКРАИНСКИ ВОЕННИ ПРЕМИНА ПОДГОТОВКА В ГЕРМАНИЯ ЗА РАБОТА С “PATRIOT”

Киев, 03 декември 2023.- Втората група украински войници е преминала обучение в Германия за работа с противовъздушната ракетна система “Patriot”, съобщава Deutsche Welle.

Изявлението е направено преди три дни от командира на Многонационалното командване за обучение генерал-лейтенант Андреас Марлоу.

В обучението са участвали 70 украински войници и офицери. Курсът на обучение е продължил шест седмици във военновъздушна база в Германия.

Според Марлоу, е постигнато ниво на компетентност на личния състав, което позволява на украинците да работят самостоятелно с тази ПВО система и да изпълняват бойни задачи.

Твърди се, че в учението са участвали опитни украински офицери с дългогодишен стаж в силите за противовъздушна отбрана. Много от военните са имали опит със съветските системи С-300.

Украйна получи първата система “Patriot” от Германия през април 2023 г. Комплексът беше предаден след обучение на украинските оператори, което започна в началото на февруари т.г.

През ноември германският посланик в Украйна Мартин Йегер заяви, че още една германска система “Patriot” ще бъде разположена в Украйна тази зима. В момента на бойно дежурство в Украйна са два дивизиона от тази система за противовъздушна отбрана, като един от тях брани небето над столицата Киев.(УВести)