Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОЛКО РУСИЯ И УКРАЙНА ХАРЧАТ ЗА ВОЙНАТА?

“Обратно в СССР”: Русия ще увеличи разходите си за армията до рекорден размер от съветската епоха насам

Киев, 02 декември 2023.- “Всичко необходимо за фронтовата линия” – така руският министър на финансите Антон Силуанов определи основния приоритет на руския бюджет за следващата година.

Руският федерален бюджет за 2024 г. предвижда рекордно увеличение на приходите и разходите в съвременната история на Русия – съответно, 35,06 трлн. и 36,66 трлн. рубли или $389,2 млрд. и $406,9 млрд. Това е с 22% и 16% повече от бюджета за 2023 г., а в сравнение с 2019 г. разходите на руския бюджет ще се удвоят, пише “Цензор.Нет”.

Сметната палата на Русия обаче посочи рискове за планираните приходи в руския бюджет, като предупреди за възможен спад на цените на петрола.

Рекордният ръст на руския бюджет се дължи на безпрецедентното увеличение на разходите за “отбрана”, които за първи път в съвременната руска история изпреварват “социалните разходи”. През следващата година руските власти планират да похарчат 10,8 трлн. рубли или почти $120 млрд. за “отбрана”, или над 29% от всички разходи. Това е най-големият дял в съвременната история на Русия.

Апропо: през последните си години СССР е изразходвал 1/3 от бюджета си за отбрана. Например, в бюджета за 1990 г. за “военни цели” са отделени 71 млрд. рубли от общо 241,3 млрд. рубли, или 29,4%.

Сега в Русия в сравнение с плана за 2023 г. разходите за “отбрана” ще се увеличат с 68%, а в сравнение с 2022 г. – с 2,3 пъти.

Освен това финансирането за “национална сигурност” ще се увеличи до 3,4 трлн. рубли (над $37 млрд.). Така общо руските власти планират да изразходват почти 40% от бюджета за “отбрана и сигурност” през 2024 г.

Колко харчи Украйна? “Максимумът, на който е способна нашата икономика”, обясни Сергий Марченко – министър на финансите на Украйна. В същото време той призна, че бюджетните искания за сектора на сигурността и отбраната са 8-10 пъти по-високи.

Държавният бюджет на Украйна за 2024 г. предвижда повече от 50% от всички разходи да бъдат насочени към сектора на отбраната и сигурността – 1,69 трлн. гривни или $41,6 млрд. Тази сума е ограничена до собствените бюджетни приходи и вътрешните заеми на Украйна, тъй като Украйна не може да използва средства от международни партньори за финансиране на отбранителните сили. Те се използват за финансиране на социални плащания и повечето други разходи, които осигуряват функционирането на държавата.

По този начин планираните за следващата година разходи в тази област в момента са по-ниски от тези през 2023 г. Като се вземат предвид всички промени, направени в държавния бюджет, тазгодишните разходи за сигурност и отбрана се доближават до 2 трлн. гривни или $50 млрд., въпреки че първоначално бяха планирани в размер на 1,14 трлн. гривни. Поради това е вероятно те да трябва да бъдат увеличени и през следващата година.

В същото време Украйна изразходва по-голямата част от бюджета си за отбрана за плащания към своите военнослужещи. По-специално, над 74% от средствата, предвидени за Министерството на отбраната за 2024 г., ще бъдат използвани за заплащане на войниците и офицерите. Въпреки това, докато Русия, в контекста на международната изолация, е принудена да разчита основно на своите оръжейни запаси и на собствения си военнопромишлен комплекс, лъвският дял от оръжията и боеприпасите, както и другата военна помощ за Украйна, са предоставени от международни партньори. На първо място това са САЩ, ЕС и Великобритания.

За съжаление, обаче, обемът на оръжейните доставки от партньорите намалява, а оръжията, които пристигат, се доставят със закъснение.

Основната международна платформа за координиране на военната помощ е Групата за подкрепа на отбраната на Украйна (UDSG, известна като Рамщайн), към която се присъединяват около 50 държави.

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна до края на ноември 2023 г. САЩ са обещали военна помощ на Украйна в размер на над $80 млрд. – $44,2 млрд. от тях и други $36 млрд. от други съюзници. Затова, тъй като до края на тази година не се очакват значителни пакети военна помощ от партньорите, общите разходи на Украйна и нейните съюзници за защита от руската агресия през 2022-2023 г. могат да се оценят на около $180,7 млрд. или средно по $90 млрд. за всяка година, пресметна “Цензор.Нет”.(УВести)