Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАБАВЯНЕТО НА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ЗАПАДНИ ОРЪЖИЯ ПОПРЕЧИ НА УКРАЙНА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ

Киев, 02 декември 2023.- Бившият директор на ЦРУ и бивш командващ на водените от САЩ коалиции в Ирак и Афганистан Дейвид Петреус смята, че причината за неуспеха на контраофанзивата на украинските въоръжени сили е липсата на достатъчно западни оръжия, съобщава “Гласът на Америка”.

“2023 г. беше годината, в която всички наблюдаваха дали някоя от страните ще успее да постигне пробив”, каза той.

“Защо Украйна се оказа в ситуацията, в която се намира сега на бойното поле? Видяхме закъсненията ни при предоставянето им на военно оборудване, нашите танкове едва наскоро достигнаха до тях. Нашите закъснения при вземането на решения за танковете М1, закъснения при одобряването на танковете “Леопард”, забавихме решенията за касетъчните боеприпаси, които можеха да бъдат много полезни, ракетните системи с по-голям обсег за многократно изстрелване на ракети и накрая самолетите от западен тип”, каза генералът за причините за неуспешната украинска контраофанзива.

“Военната доктрина на САЩ гласи, че за да пробиеш видовете отбрана, които видяхме на юг (и не мисля, че някой наистина осъзнава или оценява дълбочината на минните полета, както и това, че Русия е свършила много добра работа по отбранителната част, многобройните линии на отбрана и т.н.), че ти е необходимо въздушно превъзходство, както и много други способности. А ние не дадохме това на украинците”, каза Петреус.

Петреус посочва грешките на Запада, които отчасти доведоха до войната в Украйна. “Мисля, че една от причините, поради които Владимир Путин вероятно е смятал, че може да се измъкне с това масирано нахлуване в Украйна, е, че ние не направихме достатъчно след окупацията на Крим. Изтеглихме се от Афганистан, той видя това, нямахме стратегическо търпение и т.н.”, каза бившият директор на ЦРУ.(УВести)