Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА СИСТЕМИ ЗА ПВО С ОБСЕГ НАД 100 КИЛОМЕТРА

Киев, 01 декември 2023.- От следващата година министерството на отбраната на Украйна и министерството на стратегическите отрасли ще увеличат няколкократно. производството на ракети, боеприпаси, оръжия и военно оборудване. Това съобщават от военното ни ведомство.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк, основният акцент ще бъде поставен върху производството на системи за противовъздушна отбрана, което ще включва не само преносими системи за ПВО, но и системи за ПВО с обсег на действие над 100 км, като, например, системата за противовъздушна отбрана “Корал”, готова е 70% (на снимката горе).

“Освен това, одобреният бюджет за 2024 г. предвижда да бъдат отпуснати около 175 млрд. гривни ($440 млн.) за закупуване на ракети и боеприпаси, така че нашите Сили за отбрана да могат адекватно да се противопоставят на руската агресия”, добави Гаврилюк.

Развитието на националната отбранителна индустрия е приоритет за министерството на отбраната на Украйна, посочват от ведомството.

С този “Нептун” е бил потопен през 2022 г. флагман на руския Черноморски флот “Москва”

Междувременно, Швейцария е замразила финансови активи на стойност приблизително 7,7 млрд. швейцарски франка ($8,81 млрд.), принадлежащи на руснаци, в рамките на санкциите, целящи да накажат Москва за нахлуването й в Украйна. Тези и други замразени руски средства е едно от перата за финансиране не само украинската икономика и възстановяване на страната, но и на отбраната.

Неотдавна полковник Роман Свитан – военен експерт, заяви, че Украйна е в състояние да модернизира ракетната система “Нептун”, поразяваща морски цели, до система, която може да удря наземни цели.(УВести)