Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА, ЗАТОВА ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ГО СПРЕ

Киев, 01 декември 2023.- Изданието The Economist публикува статия за шансовете на руския диктатор Владимир Путин да спечели война срещу Украйна и за това как Западът, поради липса на стратегическа визия, не прави достатъчно, за да го спре.

Отбелязва се, че причината, поради която победата на кремълския лидер във войната е възможна, е, че в момента нито една от страните не е в състояние да изгони другата от териториите, които контролира.

Украинската армия се нуждае от повече напреднало оръжие, за да спре Путин. В противен случай ще се наложи това да прави НАТО

Контранастъплението на Украйна е в застой. Русия губи повече от 900 души на ден в битката за Авдийвка – предградие на Донецк, и тази “отбранителна война” може да продължи с години.

“Западът трябва да направи много повече, за да разочарова Москва. Ако беше взел решение, той можеше да разгърне промишлени и финансови ресурси, които надхвърлят руските. Фатализмът, самодоволството и учудващата липса на стратегическа визия обаче пречат, особено в Европа. Както заради себе си, така и заради Украйна, Западът трябва спешно да се отърси от летаргията си”, се казва в статията.

Вестникът отбелязва, че Русия има предимство във войната заради чуждестранната подкрепа, по-специално получава безпилотни самолети от Иран и снаряди от Северна Корея. Турция и Казахстан са се превърнали в канали за стоки, които захранват руската военна машина. Западната схема за ограничаване на руските приходи от петрол също се е провалила.

Според The Economist, хората в Русия са свикнали с войната, т.н. елит е затегнал контрола върху икономиката, а Путин може да си позволи да плаща доживотни заплати на семействата на тези, които се бият и умират.

“Като се има предвид всичко това, не е изненадващо, че настроението в Киев става все по-мрачно. Политиката се завръща, хората се борят за влияние. Президентът на Украйна Володимир Зеленский и главнокомандващият Валерий Залужний се скараха. Проучванията на общественото мнение в страната показват, че корупционните скандали и опасенията за бъдещето на Украйна са подкопали доверието към пан Зеленский сред избирателите”, пише вестникът.

Отбелязва се, че ако Доналд Тръмп, който обещава мир в близко бъдеще, стане новият президент на САЩ, Вашингтон може да спре напълно доставките на оръжие за Украйна.

Въпреки всичко, независимо от това кой е в Белия дом, Европа трябва да се подготви за забавяне на американската помощ, допълва вестникът. Не си струва да се надяваме, че режимът на руския диктатор ще падне поради принудителна мобилизация, инфлация и военни разходи, тъй като “той може да остане на власт с години”.

“Европа трябва да гледа на Путин като на основната дългосрочна заплаха за своята сигурност. Русия ще се превъоръжи. Тя ще има боен опит. Европейското отбранително планиране трябва да бъде разработено така, че Путин да не почувства слабост по фланговете си. Особено ако има съмнения относно готовността на президента Тръмп да се бие в случай на нападение срещу страна от НАТО”, пише The Economist.

Най-добрият начин за възпиране на Путин е Европа да демонстрира решимостта си и да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана и ракети с далечен обсег на действие, които да поразяват руските линии за доставки.

В противен случай за първи път от 24 февруари 2022 г. насам Путин изглежда, че може да спечели, а най-голямото му предимство е липсата на стратегическа визия у Европа, допълва изданието.(УВести)