Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВРАЖДЕБНОСТТА НА ОРБАН КЪМ УКРАЙНА ЩЕ ДОВЕДЕ ЕС ДО РЪБА НА ПРОПАСТТА

Киев, 01 декември 2013.- Унгарският премиер Виктор Орбан систематично тласка Европейския съюз към ръба и предизвиква загриженост сред дипломатите, които се опасяват, че негативното му отношение към Украйна може най-накрая да изпрати блока в пропастта, пише Politico.

Според изданието, политическа криза най-вероятно да избухне на предстоящата среща на върха в средата на декември, когато лидерите на ЕС ще трябва да вземат важно решение за присъединяването на Украйна към блока и да сключат ключово бюджетно споразумение за отпускането на 50 млрд. евро в подкрепа на украинската икономика през следващите четири години.

Орбан настоява целият политически и финансов процес да бъде преустановен, докато лидерите не се съгласят на мащабен преглед на подкрепата на ЕС за Киев.

Някои дипломати от ЕС разглеждат изявленията на Орбан като стратегия за засилване на натиска върху Европейската комисия. Както е известно, ЕК отлага отпускането на 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария поради това, че страната не спазва стандартите на ЕС в областта на върховенството на закона. “Приближаваме се към сериозна криза”, заяви един от служителите на ЕС.

“Това причинява на лидерите на ЕС огромно главоболие. Въпреки че Унгария представлява само 2% от населението на ЕС, Орбан може да направи блока заложник, тъй като в Съюза важни стратегически решения се взимат единодушно, а те едва ли могат да бъдат по-сериозни от започването на преговорен процес за присъединяване на Украйна към ЕС”, отбелязва вестникът.

Ние официално заявяваме, че няма да подкрепим нито едно предложение на Европейския съюз за започване на преговори за присъединяване на Украйна към блока, категоричен е Гергели Дяси, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан. Защо? Защото е било преждевременно. Днес самият Орбан обнарода писмото си, в което предлага преговорите с Украйна да се отложат с 5-10 години, а това извънредно ще зарадва Кремъл.

Будапеща има претенции към Киев за унгарското малцинство у нас, което наброява 100 хил. души. От Украйна се иска да промени закона за образованието и да позволи нашите унгарчета всички предмети в нашите училища да изучават само на… унгарски език. Сега това се допуска за 1 – 4 клас плюс часове по държавен украински език и литература, от 5 клас до завършва всички дисциплини се преподават на украински език, но има и часове по унгарски език и литература.(УВести)