Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЛОКИРАНЕ НА ПОЛСКО-УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА. ЗАГУБИТЕ НИ ВЪЗЛИЗАТ НА 1% ОТ БВП

Киев, 01 декември 2023.- Икономическите загуби в Украйна нарастват заради протестите на полските шофьори на камиони, съобщава “Економічна правда”, като се позовава на Ройтерс.

“Седмиците на пътни блокади от страна на протестиращите на границата полски тираджии ще намалят общия внос на Украйна с около 1/5 през ноември и могат да струват на Киев 1% от растежа на БВП, ако продължат”, цитира агенцията неназован високопоставен украински служител.

В същото време преговорите за прекратяване на протестите на превозвачите се усложняват от факта, че Полша – член на Европейския съюз, се намира в състояние на преход на властта след изборите на 15 октомври.

Поляците твърдят, че украинците са ги изтласкали от собствения им пазар, като са използвали промени от военно време за получаване на разрешителни. Но сега Украйна е тази, която губи.

“Прекъсването е много очевидно. Това е рязък спад; като че ли 1/5 от месечния ни внос е заседнала на границата”, заявява Тарас Качка – търговски представител на Украйна и заместник-министър на икономиката.

Той цитира непубликувани правителствени данни, според които през първите 26 дни на ноември Украйна е внесла стоки и продукти за $3,8 млрд., което е спад спрямо $5,2 млрд. през октомври.

Данните показват мащаба на щетите, които протестите нанасят на украинската икономика, която се сви с 30% миналата година след нахлуването на Русия.

Качка казва, че правителството се опитва да сведе до минимум щетите и ще инвестира в алтернативни маршрути за износ, ако се стигне до това, което не е лесна задача. “Мащабът на предизвикателството е голям. Съгласен съм с хората, които казват, че това може да струва 1% от растежа на БВП”, подчертава пан Тарас.

“Властите разполагат с няколко седмици, но ако това отнеме месеци, може да се наложи да преразгледат (в посока надолу) прогнозите за икономическия растеж. Може би с 0,5% или дори с 1%, но това е значителна сума”, споделя Виталий Вавришчук – анализатор в украинската инвестиционна къща ICU.

Украински официални лица твърдят, че намаляването на доставките е довело до повишаване на цените на някои стоки, като втечненият газ (LPG), използван от около 1 млн. шофьори в Украйна, е поскъпнал с 30%.

Първият заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки заяви, че намаляването на доставките на месо и млечни продукти е довело до повишаване на цените с 5%. Но цените на някои хранителни продукти може да се повишат с 10%.

Заместник-министърът на инфраструктурата Сергий Деркач смята, че преговорите между Украйна, Полша и ЕС, изглежда, са стигнали до “задънена улица”, тъй като протестиращите искат да въведат отново разрешителна система за украинския автомобилен транспорт за влизане в ЕС. Разрешителната система беше отменена за първи път в рамките на споразумението, подписано през юни 2022 г. “Основният въпрос е да убедим протестиращите, че сега не можем да направим нищо с разрешителните, така че дайте ни някакви конкретни изисквания, различни от разрешителните, и ще говорим”, казва Деркач.

Стоките, транспортирани през през Полша, обикновено съставляват 50% от износа на Украйна по шосе, но полските тираджии блокираха четири от осемте КПП, включително най-големия. На запад Украйна има общи граници със Словакия, Унгария, Румъния и Молдова.

В същото време Ян Бучек – ръководител на главната полска бизнес асоциация на превозвачите на камиони, заяви, че Киев не е склонен на компромис и създава пречки пред работата на превозвачите от ЕС в Украйна.

Според него украинските шофьори на камиони незаконно използват системата за безразрешително движение, за да работят в ЕС, а не само да превозват стоки от и за Украйна, като по този начин създават по-евтина работна ръка от полските превозвачи.

Бучек казва също, че украинската електронна система за чакане на опашки за преминаване на границата се прилага еднакво за напълно натоварени камиони от ЕС и за празни камиони, което води до дълго чакане за последните.

Полските шофьори на камиони заявяват, че ще продължат да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени, и искат по-голямо участие от страна на политиците от основните политически партии в Полша.

“Изборите в Полша сложиха край на почти десетилетното консервативно управление, като привидно проправиха пътя за правителство, ръководено от проевропейския бивш министър-председател Доналд Туск. Но президентът даде мандат за съставяне на правителство от управляващата партия “Право и справедливост”, което няма парламентарно мнозинство и не се очаква да просъществува дълго”, смятат анализаторите.(УВести)