Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК ОБЯСНИ, ИМА ЛИ КОНФЛИКТ МЕЖДУ ЗЕЛЕНСКИЙ И ЗАЛУЖНИЙ

Киев, 30 ноември 2023.- В украинското ръководство се водят “ситуационни дискусии”, а не конфликт, и позициите на военния и политическия елит в Украйна са консолидирани.

Михайло Подоляк

Така Михайло Подоляк – съветник на началника на администрацията на президента на Украйна, отговори на статията в The Economist за предполагаемото влошаване на отношенията между Зеленский като върховен главнокомандващ и генерал Валерий Залужний като главнокомандващ в ефира на “Радио Свобода”.

“Ние настояваме, че няма никакъв конфликт. Подчертавам още веднъж, че президентът Зеленский е в постоянна комуникация с пан Залужний. Разбира се, случва се, когато е необходимо да се проведат определени разговори в Главната квартира, като се вземе предвид как се развиват нашите настъпателни операции, какви корекции трябва да се направят, какво трябва да се предприеме, за да стане по-ефективно. Но още веднъж подчертавам, че тези комуникации са ежедневни в работен формат”, заяви Подоляк.

Според него, Кремъл е заинтересуван от вътрешнополитическите конфликти в Украйна.

Подоляк коментира и на изказването на народния представител от управляващата партия “Слуга на народа” Мариана Безугла, която е нападнала Залужний, че е некадърен и да си подаде оставка и че нямал военен план за следващата година. Пан Михайло заяви, че “администрацията на президента не е модератор на изявленията на депутатите”. Но същевременно подчерта, че планът за 2024 г. има и е в процес на доработка.

Според Михайло Подоляк, не е редно на един депутат да бъде представен военния план, тъй като органът, който го одобрява, е администрацията на върховния главнокомандващ, т.е., на президента Зеленский.

През тази седмица The Economist е написал, като наблегна върху мрачната реалност на окопната война, за уж “политическото бойно поле” в Киев, което става все по-напрегнато. Президентът Володимир Зеленски е виждал конкурент в главнокомандващия на Въоръжените сили Валерий Залужний, като тези политически борби вредят на Украйна.

Преди това руските социални медии разпространиха “новината”, че генерал Валерий Залужний и началник на Главно управление “Разузнаване” към МО на Украйна генерал Кирило Буданов уж са се разбрали да спретнат един “държавен преврат” в Украйна.(УВести)