Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙСКО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ. МИТОВЕ, В КОИТО ВЯРВАМЕ

Китай определено не се нуждае от примирие през следващите шест месеца

Киев, 30 ноември 2023 г. – Украинският журналист Вадим Денисенко смята, че има много митове за китайско-руските отношения, които не са верни.

Вадим Денисенко

Първо

Между Русия и Китай няма васални отношения. Поне засега. Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че от 2023 г. Китай не смята Русия за сила, с която трябва да се консултира при вземането на някои важни геополитически решения. В този контекст си струва да се обърне специално внимание на факта, че целта на тази руско-украинска война за Путин беше и си остава да се превърне в третия полюс в света (освен САЩ и Китай). И досега руснаците не са успели, което е от полза преди всичко за Китай.

Второ

На Китай се падат 30% от износа на Русия и 34% от нейния внос. Загубите на Русия от търговските отстъпки за Китай ще са почти $25 млрд. през 2023 г.

Трето

През тази година. Китай ще внесе до 45% от руския петрол, 50% от златото и 64% от дървения материал. Почти 70% от руския пазар на автомобили, 30% от специалното оборудване и 20-45% от различните видове електроника са от Китай.

Четвърто

Банковата стратегия на Китай е проста: да увеличи максимално разплащанията в юани и да прехвърли възможно най-много руски банки към китайските платежни системи. Сега за Русия 25% от търговията й с трети страни е в юани. Това е многократно повече, отколкото преди инвазията в Украйна на 24 февруари 2022 г., но все още не е критично. Очаква се до средата на 2024 г. руските банки да се свържат към китайската платежна система с 9%.

Пето

Стратегията на Китай е да купува суровини с максимална отстъпка и да продава стоките си с максимален марж. Основната икономическа цел е през следващите две години редица ключови руски отрасли да станат възможно най-зависими от Китай, без Китай да стане критично зависим от Русия в нито един от своите отрасли. Москва добре осъзнава това и се опитва да избегне изпадането в тази зависимост, като търси други пазари и прилага сиви схеми за заобикаляне на санкциите.

Шесто

Съществуват три сценария за развитие:

1. инерция, когато всичко продължава както досега. В този случай зависимостта на Русия от Китай в няколко ключови сектора (предимно нефт и газ, дървесина, телекомуникации и сложно машиностроене) може да стане критична до две години, въпреки че дори тогава не става дума за васалитет;

2. сътрудничество, което включва зона за свободна търговия и превръщане на РФ в част от китайската икономика. Но този сценарий засега изглежда малко вероятен;

3. завръщане на Русия към свободната търговия със Запада. Този сценарий, обаче, предполага мирни преговори и определени отстъпки от страна на РФ.

Заключение

Засега първият и третият сценарий (може би някакъв техен хибрид) изглеждат като най-реалистични. В същото време, изхождайки от икономическата целесъобразност, Китай определено не се нуждае от примирие през следващите шест месеца. Що се отнася до по-нататъшните действия на Пекин, много ще зависи от това дали Русия ще се опита да се сближи с колективния Запад. В този случай Китай също ще се опита да играе ролята на посредник.

Сега – за Украйна. Китай трябва да запази една независима Украйна със задължителен достъп на Киев до Черно море (Китай се интересува преди всичко от нашия чернозем, от гледна точка на продоволствената сигурност и възможността да управлява поне едно пристанище, което би било логистичен център), пише Вадим Денисенко в “Главком”(УВести)