Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ СТОЛТЕНБЕРГ ЗА F-16 В УКРАЙНА? ОБЯСНЯВАТ ОТ РОДНИТЕ ВВС

Киев, 30 ноември 2023 г. – Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че самолетите F-16 ще окажат влияние върху ситуацията на бойното поле в Украйна, но няма да я променят кардинално.

Юрий Игнат

“Всичко зависи от модела на изтребителя и неговото въоръжение”, обяснява Юрий Игнат – говорител на украинските ВВС.

“Трябва да разберем, какво точно е казал генералният секретар. Самолетите наистина трябва да работят в единна система за ПВО. Те трябва да работят в единния механизъм на Силите за отбрана и да се използват според нуждите. Ако става дума за самолети от някакви стари модели, стари серии, то, разбира се, те няма да променят ситуацията драматично. Но ние очакваме да имаме оборудване, което ще се конкурира с руските самолети и ще може да изтласка руската авиация по-далеч от територията ни”, каза говорителят.

Игнат подчерта, че Украйна се нуждае от по-нови модели F-16. Той не назова броя на самолетите, които са необходими, за да се постигне промяна на бойното поле. Но добави, че атаките се извършват на малки групи, защото “това не е Втората световна война, за да се бием на бройки”.

“Самолетите са само платформа. Те имат оръжия, ракети и бомби, които се използват. Ето защо се нуждаем от модерни самолети. Модерни платформи, способни да постигат резултати. Съществуват различни F-16, различни модернизации. Съществуват Block 10, 15, 20, 30 и до Block 70. Блок 70/72 е най-новата модернизация на F-16. Той е изключително мощен и, разбира се, ние го искаме. Ще видим, какво ще ни предоставят нашите партньори. Самолетите F-16 могат да преминат през тези етапи на модернизация, има заводи в Европа и САЩ, които могат да осигурят тази модернизация”, обясни Игнат.

Според него, Украйна очаква да замени изцяло въздушния си флот с F-16 или други западни самолети. Но всичко ще става постепенно. Затова сега трябва да говорим за оръжия, по-специално за мощни радари, които могат да променят ситуацията на бойното поле.

Някои съюзници се съгласиха да предоставят на Украйна изтребители F-16. Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да предоставят на Украйна най-малко три ескадрили, т.е., над 60 изтребителя F-16.

В момента украинските пилоти се обучават на F-16 в няколко държави – в САЩ, Дания и Румъния. Според Юрий Игнат, пилотите ни вече летят с инструктори в САЩ и Дания.

Самолетният парк на украинските ВВС се състои от съветски тип самолети – МиГ-29, Су-24, Су-25 и Су-27.(УВести)