Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С “PATRIOT” УКРАИНСКАТА ПВО ВЕЧЕ Е СВАЛИЛА 15 РУСКИ УЖ НЕСВАЛЯЕМИ “КИНЖАЛИ”

Киев, 28 ноември 2023.- Украинската противовъздушна отбрана вече е свалила с американския комплекс “Patriot” 15 руски ракети “Кинжал”.

Това съобщи говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, информира Радио “Свобода”.

Юрий Игнат

“Сега вече имаме 15 свалени “Кинжала”. Плюс още десетки свалени балистични ракети, които летяха към Киев. “Patriot” се представи отлично“, каза той.

За да се защити срещу балистика, каза още Игнат, са необходими повече наземни системи с модерни ракети като “Patriot”. Но в света няма такъв брой комплекси, но, както отбеляза той, в момента производството на комплекси за противовъздушна отбрана се увеличава в Германия, Франция и САЩ, защото всички разбраха, че наземните системи за ПВО все още са много необходими.

В същото време говорителят на ВВС допуска, че Украйна ще бъде заплашена от голям брой дронове, за унищожаването на които са необходими “рационални оръжия”, например, немски установки “Gepard”.

“Ако САЩ успеят да закупят за нас 60 бройки “Gepard”, това ще е сериозно увеличение. Защото трябва да се пазим от руските дронове-камикадзе, особено “Шахед”. Трябва с нещо да ги сваляме, без да хабим скъпи зенитни ракети, предимно западни. Дроновете са нещо, което масово ще ни заплашва. Затова са нужни рационални оръжия за унищожаването им. Необходими са зенитни оръдия като “Gepard” и подобни системи”, обясни той.

Юрий Игнат обясни, че такива комплекси имат собствен локатор, оптично насочване, радарно проследяване и автоматизирано управление.

“С един удар този комплекс унищожава “Шахед”. Да кажем, че осем снаряда от “Gepard” се разпадат на хиляди елементи, на облак от шрапнели, и “Шахед” гарантирано е свален. Такива системи са най-ефективни и рационални в нашият случай. Те обаче имат радиус на действие до 5 км”, каза говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.(УВести)