Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЪКОВОДСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ КАЗА “ДА” НА ПРЕГОВОРИТЕ С УКРАЙНА

Киев, 28 ноември 2023 г.- Конференцията на председателите на Европейския парламент публично подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Роберта Мецола

Това съобщава “РБК-Украйна” с позоваване на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Според нея решението за подкрепа на преговорите с Украйна е обявено от Председателския съвет, който обединява ръководството на Европейския парламент и всички политически групи. В Страсбург се намира и председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.

“Украйна полага впечатляващи усилия за провеждане на реформи. И конференцията на председателите на Европейския парламент потвърди днес, че Украйна демонстрира солидна основа за започване на преговори за присъединяване”, каза Мецола.

Председателят на Европейския парламент подчерта, че процесът на присъединяване на страната към ЕС не е само пренасяне на европейските закони и регламенти в националното законодателство. Този процес изисква и трансформации в обществото на страната, каза още тя.

В комюникето си Председателският съвет отбеляза, че вярва, че Украйна ще продължи амбициозно да прилага всички необходими реформи, за да завърши изпълнението на препоръките на Европейската комисия, за да започне преговорите за присъединяване възможно най-скоро.

Лидерите на политически групи подчертаха, че виждат бъдещото присъединяване на Украйна към ЕС като “геостратегическа инвестиция в обединена и силна Европа”.

Наскоро Европейската комисия публикува доклад за напредъка на Украйна и други страни кандидатки по пътя към присъединяване към ЕС.

По-специално, ЕК реши да препоръча започване на преговори за присъединяване с Украйна, но при условие за прилагане на реформите, посочени в доклада.

За започване на преговори е необходимо съгласието на всички лидери на страните от съюза. Те могат да обсъдят този въпрос на срещата на върха, която ще се проведе на 14-15 декември т.г.

В същото време Унгария като рупор на Русия в ЕС вече открито се противопостави на започването на преговори за присъединяване с Украйна.(УВести)