Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОРБАН УСЕЩА, ЧЕ ПОДЕМЪТ НА ДЕСНИТЕ ДВИЖЕНИЯ В ЕВРОПА Е В НЕГОВА ПОЛЗА

Киев, 28 ноември 2023.- Премиерът на Унгария Виктор Орбан разбира, че това е маратон, а не спринт, и че няма да може да получи всичко наведнъж. Заплахите за блокиране на началото на преговорите ни с ЕС за присъединяване и за отпускане на 50 млрд. евро през следващите четири години са сериозни и не бива да се подценяват, пише Павло Климкин – бивш министър на външните работи на Украйна, в Главком.

Павло Климкин

Ето защо днес в Будапеща е президентът на Европа Шарл Мишел. Но Орбан знае, че не става въпрос само за следващата среща на върха на ЕС през декември – всичко или нищо – това не се случва в политиката на ЕС, то е по-скоро присъщо на нашата. Освен това въпросът за 50-те млрд. теоретично може да бъде решен и без Орбан, макар и, разбира се, по нежелателен начин. Орбан добре осъзнава, че подемът на десните движения в Европа е в негова полза, и ще се опита да оглави този процес. Протакането на времето, за да изчака републиканците в Белия дом, с които е установил връзки, също е част от тази игра.

Възможно е също така забавянето да бъде “продадено” на Путин и това ще бъде направено. Още повече, че това почти сигурно е било обсъждано на неотдавнашната среща на Орбан с Путин в Пекин. В допълнение към замразените в Брюксел пари за Унгария заради нарушенията на върховенството на закона там, Орбан иска да изтъргува разпределението на кандидатите в следващата Европейска комисия, която впрочем ще бъде сформирана по време на унгарското председателство на Европейския съюз през втората половина на 2024 г.

Има и много други неща в Европа, които показват, че звездите изглежда са подредени в полза на Орбан, но ЕС не може да си позволи да изглежда слаб и това (и не само) ме кара да бъда оптимист за решенията до края на годината. Единодушието не е най-добрият и определено не е най-лесният начин за вземане на решения, но досега ЕС успява да се справи.

Следващата година ще бъде година на предвидими и непредвидими изненади в многобройните избори, а да я започнем със слабост е най-лошата геополитическа шега. Ще ни се наложи да проведем и труден разговор с Орбан и винаги трябва да помним, че това е маратон и Орбан има и за съжаление ще има много възможности да сложи пръчки в колелата ни в бъдеще. Ето защо трябва да правим стъпки, а не скокове по отношение на малцинствата у нас; да бягаме на спринт, когато всички останали бягат на маратон, определено не е най-добрата ни стратегия. Орбан има стратегия, а ние се нуждаем от наша собствена, споделена с други държави от ЕС. Все пак трябва да започнем да се учим как да изграждаме коалиции в рамките на ЕС, заключава Павло Климкин.(УВести)

Нашият коментар:

Виктор Орбан и неговото правителство правят всичко възможно да спрат движение на Украйна (най-вече зарази уж потискане на унгарското малцинство у нас) към ЕС, както и да подкрепят Русия във войната й против Украйна. Тази позиция кара ръководството на ЕС да разработи механизъм за вземане на някои решения не с консенсус, а с квалифицирано мнозинство.