Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИВАН КАЛЧЕВ-ГЛИГИ СЕ ВЪРНА ОТ УКРАЙНА: ТАМ ВЕЧЕ НЯМАЛО НУЖДА ОТ ЧУЖДЕНЦИ

София, 28 ноември 2023.- Българският доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги преди седмица се върна в България след шест месеца на фронта. Това е второто му и последно посещение като доброволец там, съобщи той в интервю пред Нова ТВ.

Иван Калчев

“Бих се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск. Най-вече от чувство за дълг. (…) Там обаче все по-малко имат нужда от чужденци, няма да се връщам. Това си остава украинска задача”, каза Глиги.

Той сподели, че престоят му в Украйна го е променил, направил го е по-търпелив и толерантен. По думите му, човек привиква към напрежението и смъртта спира да прави впечатление. “Дори когато някой приятел от съседната рота е убит, го приемаш за нещо нормално”, разказа той.

Глиги нарече войната в Украйна “терористична акция” на Русия.

Според него, няма как да се повтори голямото усилие за украинска контраофанзива, тъй като войната вече е преминала в друга фаза и ще бъде много по-трудно да се види отново голямо освобождение на окупирани от Русия територии.

“Колкото повече време минава, става все по трудно. руснаците не спират да стрелят с артилерия и ракети по цивилни села, докато украинската армия пази цивилните, които още живеят в окупираните територии”, каза Иван Калчев.

Отбеляза, че е отишъл в Украйна без сериозен военен опит, но там се е превърнал във войник. “Отдавна, обаче, войната не е да се марширува 20 км с манерка и противогаз”, подчерта Глиги.

Иван Калчев разказа, че е подписал декларация за поверителност на информацията и затова няма право да говори в детайли за преживяването си на украинския фронт.

Глиги е на мнение, че Русия води войната по терористичен начин, тъй като във всеки един момент, където и да се намираш в Украйна, има опасност да бъде ударен от снаряд, ракета или дрон.

“Това, което не се вижда от репортажите, е, че войната е 99% чакане. През цялото време имаше опасност за живота ми. Във всеки един момент, независимо къде се намираш, има опасност върху теб да падне снаряд”, коментира той.

“Звукът на войната е тишина. През повечето време е тишина и се ослушваш и от време навреме – експлозия. По-близо или по-далеч”, каза Глиги.

Според него, вероятно целият украински народ вече е изгубил способността си да се изненадва от войната и насилието.(УВести)