Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ЛИТВА: ОПАСЯВАМ СЕ, ЧЕ ЗАПАДЪТ ЧАКА ДА СТАНЕ ПЪРЛ ХАРБЪР

Киев, 28 ноември 2023.- Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис смята, че Западът не е достатъчно открит и честен за това, какво, всъщност, означава войната на Русия против Украйна, и предположи, че всичко може да се дължи на страха от ескалация.

Той се изказа по време на дискусия на външнополитически форум в Берлин днес, съобщава “Європейська правда”.

Литовският министър предполага, че Западът не смята войната, отприщена от Русия, за непосредствена заплаха. Но това е докато не настъпи катаклизъм, подобен на Пърл Харбър през декември 1941 г, сподели той. Тогава Япония – съюзник на Хитлер, атакува военната база на САЩ на Хаваите, след което Вашингтон обяви война на Берлин.

“В повечето случаи се опитваме да го представим като регионален, все още далечен проблем, който изобщо не ни засяга. Това е голям политически проблем, който трябва да бъде в центъра на дискусиите. Като човек, който се интересува от история, страхувам се, че чакаме Пърл Харбър. Вече минахме през всички етапи, но смятаме, че след като Пърл Харбър не е налице, значи всичко е наред. Не всичко, обаче, е толкова добре“, каза Ландсбергис.

Габриелюс Ландсбергис смята, че инвазията на Русия против балтийските държави и други членки на НАТО е само въпрос на време. Той също така се притеснява, че ако западните съюзници нямат политическа воля да помогнат на Украйна да победи, Русия ще възприеме това като своя победа, ще започне да се готви за нова война и всеки от съседите й ще е застрашен и може да стане жертва на агресия.(УВести)