Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЦЕЛИ ДА РАЗПАЛИ АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ НАСТРОЕНИЯ СРЕД УКРАИНЦИТЕ

Киев, 27 ноември 2023.- “Русия е засилила мрежата си от шпиони в Украйна, особено в Службата за сигурност. Целта на врага е да дестабилизира ситуацията в страната и да подкопае единството на нашата държава”, заяви Олексий Данилов – секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, в интервю за The Times.

Олексий Данилов

Според него, целта на руските агенти е да вбият клин между политическото и военното ръководство на Украйна, както и да разпалят антиправителствени настроения сред населението.

Данилов отбеляза, че Русия се опитва да се възползва от уж “напрежение” между президента Володимир Зеленский и главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.

За стремежа на Русия да провокира вътрешнополитически конфликт в Украйна съобщават и от украинския Център за борба с дезинформацията. “Руската пропаганда се превръща в основен инструмент за постигане на тази цел, по-специално, в контекста за “третия Майдан”, заявява Андрий Шаповалов – и.д. ръководител на Центъра в ефира на ТВ канал FREEDOM.

“Москва трябва да намери някаква мотивация за своите войски в Украйна, за да обърне хода на събитията на бойното поле. Разпалването на вътрешнополитическия конфликт в Украйна е едно от разклоненията на руската дезинформация”, казва той.

Пан Андрий отбелязва, че Кремъл се опитва да повлияе на ситуацията вътре в Украйна от много години, а с началото на пълномащабната инвазия тези усилия са станали още по-активни. “Те извадиха от контекста думите за “третия Майдан” – интервюто на президента Володимир Зеленский за The Sun, и сега този “трети Майдан” е дар от Бога за тях. Те ще използват тази тема много дълго време, подменяйки понятията и първоизточниците”, подчертава той.

Експертът смята, че руската пропаганда използва факта, че с времето хората забравят откъде е започнала дадена дискусия. “А “третият Майдан” е много добър израз и добър наратив, който те ще имплантират в информационната война, която се разгръща в Украйна и по света”, заключава Андрий Шаповалов.(УВести)

Нашият коментар:

Президентът Зеленский допусна голяма грешка, като, говорейки за “трети Майдан”, който като че ли искат да му спретнат руснаците, даде повод на Москва да изгражда около тази теза своята поредна информационна специална операция против Украйна.

Ние не знаем, къде е бил Зеленский точно преди 10 г., когато е пламнал втория Майдан (или Евромайдан), но хората спонтанно, неорганизирано са излезли да протестират против проруския поврат на Янукович и отказа му от евроинтеграцията. И руската агентура няма да успее да реализира подобен протест, защото Майдан като форма на гражданското общество в Украйна е израз на волята на съзнателните и патриотично настроените украинци, а не на аморфната маса, каквато е руското население в момента.