Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАСИРАНА УКРАИНСКА АТАКА С ДРОНОВЕ В ПЕТ РУСКИ ОБЛАСТИ, ДОНБАС ОСТАВА БЕЗ ТОК

Киев, 26 ноември 2023.- Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че неговото Главно управление “Разузнаване” (ГУР) през нощта удари с дронове по територията на страната-агресор.

От сутринта Русия се оплаква от нападения с дронове в Московска, Тулска, Калужска, Брянска и Смоленска област. Руското военно ведомство традиционно заявява, че всички дронове са унищожени от системите за ПВО. Твърди се, че руската територия е атакувана на няколко вълни. Първата вълна дойде през нощта, а около 8:30 ч. сутринта е съобщено за нова атака в някои градове.

По-специално, дронове са били забелязани в Московска област. В резултат бяха ограничени полетите на летищата “Внуково” и “Домодедово”. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че няма жертви или сериозни щети и че пожарните служби работят на местата, където са паднали отломки от дронове.

В Тула уж са били унищожени три дрона. Единият от тях се е разбил във висока жилищна сграда. Един човек е леко пострадал. В Тула има конструкторско бюро за приборостроене “Академик Шипунов”, което се намира на 1,5 км от мястото, където е паднал дрон. Това предприятие е едно от най-големите в руската отбранителна промишленост. Негов приоритет е разработването на високоточни оръжия.

Освен това, съобщава се за взривове в Смоленск в близост до авиационния завод. Руското министерство на отбраната твърди, че “всичките 20 дрона са свалени”.

Атакувани са и временно окупираните населени места в Украйна. Така, в Донецка област някои градове и райони останаха без електричество поради удар по ТЕЦ “Старобешево”. Денис Пушилин, който се води губернатор на т.н. ДНР, се жалва, че “половината от Мариупол, Донецк, Енакиево и Горливка са без ток”. Според него, ударът уж е бил “масиран”.

Руснаци съобщават и за две свалени ракети над Азовско море. Казват, че са украински, от ПВО комплекс С-300, но преработени за поразяване на наземни цели.

Руското военно ведомство също така твърди, че е започнало задълбочено да изучава свалените уж украински дронове. Били приличали на иранските “Шахеди” и руските “Геран”, но нямали нищо общо с руските UJ-22 и “Бобър”.

Преди две седмици някои украински медии информираха, че родната военна промишленост започна масово производство на дронове-камикадзе – почти аналог на иранските “Шахед”.(УВести)