Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕНИС ШМИГАЛ: РУСНАЦИТЕ СА ИЗНЕСЛИ ЗЪРНО ЗА $1 МЛРД. ОТ ОКУПИРАНИТЕ РАЙОНИ

Киев, 26 ноември 2023.- Руснаците са изнесли зърно на стойност най-малко $1 млрд. от временно окупираните региони на Украйна.

Това заяви украинския премиер Денис Шмигал, съобщава пресслужбата на Министерския съвет на Украйна.

Денис Шмигал

“Окупаторите са подготвили технически средства за кражба и износ на 12 хил. т зърно от окупираните територии всеки ден. Те успяха отчасти, защото героичната съпротива на украинците принуди врага да отстъпи. Въпреки това количеството на откраднатото зърно е впечатляващо – милиони тонове зърно на стойност около $1 млрд.”, каза Шмигал.

Според него, въпреки това Украйна ще продължи да бъде един от гарантите на световната продоволствена сигурност.

По думите на премиера, тазгодишната реколта в Украйна се очаква да достигне 79 млн. т зърно, което е с 10% повече от м.г.

Той също така отбеляза, че 170 хил. т храни вече са изпратени в Етиопия, Сомалия и Кения в рамките на инициативата на президента “Зърно от Украйна”. Други 25 хил. т храни се подготвят за изпращане в Нигерия.

Украински експерти твърдят, че руски войски и бизнесмени, свързани с окупаторите, крадат селскостопански продукти във временно окупираните територии на Украйна, по-точно, от Запорожка и Херсонска области. Само през миналата година Русия е изнесла десетки кораби със зърно от завзетите региони на Украйна и е използвала приходите, за да финансира войната си. Както неотдавна заяви посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар, Русия вече е откраднала 500 хил. т. За транспортирането му нашествениците използват до десетина свои и сирийски кораба.(УВести)