Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В БЪЛГАРИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР ОТ 1932-1933 ГОДИНИ В УКРАЙНА

София, 25 ноември 2023.- Вчера дружеството “Мати Украйна” и посолството на Украйна събра в катедралния храм “Св.Неделя” в София приятели на Украйна заедно да почетат паметта на жертвите на Голодомор, организиран от болшевишкия режим и през 1921, и през 1946 г., но най-много жертви е отмел гладът през 1932-1933 гг.

Панихидата уважиха председателят на Народното събрание на Росен Желязков, депутатите от проукраинските парламентарни групи (ГЕРБ, ДПС, Партията на промяната и “Демократична България”), дипломати, представители на гражданското общество и украинци в България.

Службата беше отслужена от четирима священика начело с отец Николай.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук подчерта, че нашата страна е загубила милиони човешки животи (става дума за най-малко 7 млн. души), като сред жертвите е имало и десетки, стотици хиляди таврийски и бесарабски българи. Пани Олеся изрази благодарността си към ръководството и депутатите на Народното събрание на България за историческо решение, прието на 01 февруари т.г., с което България признава и осъжда Голодомор през 1932-1933 г. като акт на геноцид на украинския народ.

Пред събралите се говори и Росен Желязков. За него комунистическият режим, организирал искуствен глад в Украйна, е престъпен. Той също така отбеляза, че след Втората световна война е имало надежда, че човечеството е научило уроците си, но непровокираната агресия на Русия против Украйна, за съжаление, опровергава тази теза. Председателят на българския парламент също така увери в непоколебимата подкрепа на България за украинския народ. “Ще ви помагаме толково, колкото трябва”, беше категоричен Росен Желязков.

“Изказваме своята благодарност на всички приятели на Украйна, които се присъединиха към нас в “Св.Неделя”, за да почетем паметта на жертвите на едно от най-големите престъпления срещу човечеството”, четем на сайта на украинското посолство.(УВести)

Видеорепортаж от проявата – ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

“Помним, няма да простим!”
Представители на проукраински парламентарни групи в българския парламент
Посланик на Украйна Олеся Илашчук и Росен Желязков – председател на Народното събрание
Отец Николай произнася заупокойна молитва за невинно убиенни украински селяни
Олеся Илашчук: “Тази година България се присъедини към няколко десетки други страни, признали Голодомор за геноцид на украинския народ”
От години украинската диаспора и украинското посолство почитат жертвите от Голодомор в храма “Св.Неделя”, но за първи път панихидата е уважена от първото лице в България – председател на парламента, а и от представители на други парламентарно представени партии
За Росен Желязков комунистическият режим в СССР, организирал глад в Украйна, е престъпен